Senatori Lieberman i DeConcini: Nismo odustajali od Bosne, Biden je sigurno uz vas

2
Radiosarajevo.ba
Senatori Lieberman i DeConcini: Nismo odustajali od Bosne, Biden je sigurno uz vas
PrtScr / Bosnian Advocacy Center

Organizacija Bosnian Advocacy Center organizovala je danas panel diskusiju s dva bivša ugledna američka senatora – Joeom Liebermanom i Dennisom DeConcinijem.

Lieberman i DeConcini su, uz aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena, Moynihana i republikanskog senatora Boba Dolea, bili vodeći glas za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u. Kontinuirano su se zalagali za ukidanje embarga na uvoz oružja, organizovali saslušanja u Kongresu na koja su pozivali zvaničnike iz Vlade Republike Bosne i Hercegovine, vršili pritisak na Clintonovu administraciju i otvoreno prozivali vodeće evropske vlade zbog njihove politike prema Miloševićevom i režimu bosanskih Srba.

Podrška prevazilazila stranačke podjele

Senator Lieberman kazao je da su nakon Hladnog rata, Europljani željeli odmor od historije iako historija ne garantuje odmore.

Nakon Holokausta i genocida nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, rekli smo 'nikad više' i nismo mogli sjediti i gledati kako je jedna grupa opet žrtva genocida. Podrška da se učini nešto za Bosnu po tom pitanju prevazilazila je stranačke podjele. I demokrate i republikanci su učestvovali u ovoj borbi“, rekao je Lieberman koji se zahvalio senatoru DeConciniju što je kontinuirano organizovao saslušanja u Kongresu o situaciji u Bosni i Hercegovini.

„Osjećao sam da je to moja dužnost, da napravite malu promjenu za nekoga, jer to je ono što senatori čine“, prisjetio se senator DeConcini.

Rusija kao konstanta prijetnja miru

Senatori su se osvrnuli i na trenutnu geopolitičku i političku situaciju na Zapadnom Balkanu gdje, kako su kazali, Rusija još uvijek poseže za destabilizirajućom politikom koja ima dugoročne ciljeve.

Rusija je izuzetno oportunistička država s dugoročnim interesima na Balkanu. Predsjednik Biden ima sjećanja i emocije o Bosni, ali njegovu administraciju treba podsjetiti na izazove s kojima se suočavate“, kazao je Lieberman.

DeConcini je naveo da je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu ubrzati NATO put.

„Članstvo u NATO-u za Bosnu je ključno. Ne znamo gdje Rusija ide i moramo uraditi sve da spriječimo buduće sukobe“, upozorio je bivši senator.

Važnost lobističkog rada

Oba senatora pohvalili su rad organizacije Bosnian Advocacy Center i pružili podršku u njenom radu naglašavajući da je neophodno pomjeriti Bosnu i Hercegovinu na listi prioriteta SAD-a.

„Zahvaljujem se organizaciji Bosnian Advocacy Center za kontinuiran rad u promociji bh. interesa. Čast mi je što sam mogao govoriti ovdje“, rekao je senator Lieberman.

„Nadam se da će ova diskusija doprinijeti da se Bosna i Hercegovina pomjeri na listi prioriteta SAD-a i NATO-a. Bilo bi dobro ostvariti kontakte s američkom i europskom jevrejskom zajednicom kako bi zajedno radili na tom cilju“, zaključio je DeConcini.

Kompletan video panel diskusije možete pronaći

LIVE: Panel Discussion with Senators Lieberman and DeConcini. https:/t.co/yCSLKDQzGK

— Bosnian Advocacy Center (@BosnianAdvocacy) May 4, 2021 " target="_blank">OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije