Schwarz-Schilling: Joe Biden bi u BiH mogao pokrenuti stvari s mrtve tačke

6
Radiosarajevo.ba
Schwarz-Schilling: Joe Biden bi u BiH mogao pokrenuti stvari s mrtve tačke
EPA / Christian Schwarz-Schilling

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling smatra da je s Joe Bidenom na svjetsku scenu stupio političar koji bi stvari u Bosni i Hercegovini mogao pokrenuti s mrtve tačke, prenosi Deutsche Welle (DW).

Christian Schwarz-Schilling je bio jedan od onih koji su dovoljno rano apelirali na svjetsku javnost da prepozna agresore u krvavim ratovima na Balkanu i da spriječi daljnje krvoproliće. No njegovi napori su tada bili uzalud. Iz protesta zbog pasivnosti Njemačke vlade, 1992. je dao ostavku na funkciju ministra pošte i telekomunikacija Njemačke.

Nakon rata 1995. Schwarz-Schilling je imao aktivnu ulogu u regiju zapadnog Balkana kao međunarodni medijator za BiH a 2006. je postao visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i na toj funkciji je ostao svega godinu i po dana. Nakon silaska s te funkcije Schwarz-Schilling se i dalje nastavio zalagati za jaču internacionalizaciju problema zvanog Bosna i Hercegovina. On je i dalje mišljenja da manjak angažmana, prije svega Europske unije, vodi k tomu da se ova zemlja praktički u srcu Europe, svakim danaom sve više udaljava od utjecaja te iste Europe. 

Posljednji dokaz njegovog angažmana je i nedavno objavljena knjiga "Prokockani mir u Bosni. Europski neuspjeh na Balkanu" ("Der verspielte Frieden. Europas Versagen auf dem Balkan"). U razgovoru prilikom predstavljanja knjige u predstavništvu Savezne pokrajine Hessen u Berlinu Schwarz-Schilling je u četvrtak navečer u izmjeni mišljenja s novinarom Stephanom Detjenom ponovio svoj apel iz 1992.

"Mi ne smijemo opet tolerirati dezintegrativne procese u Bosni i Hercegovini", rekao je 90-godišnji demokršćanski političar. 

Schwarz-Schilling je tokom razgovora u nekoliko navrata emotivno opisivao svoje frustracije zbog inertnosti europskih zemalja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu tijekom devedesetih.

"Amerikanci su mislili, prepustimo to Europljanima koji su otkrili velike slobode nakon pada Željezne zavjese. No te 1992. se nije dogodilo ništa i tako je bilo sve do 1995.", rekao je Schwarz-Schilling.

On je objasnio kako je upravo govor preživjelog holokausta, Ellija Wiesela prilikom otvaranja Muzeja holokausta u Washingtonu, tadašnjeg predsjednika Billa Clintona ponukao da u Europu pošalje svog ministra vanjskih poslova Warrena Christophera sa zadatkom da Europljane privoli na odlučnije suprotstavljanje srpskoj agresiji u Bosni i Hercegovini.

"Klaus Kinkel i Helmut Kohl su se pravdali njemačkim Ustavnim sporom oko eventualnog uplitanja Njemačke u intervenciju NATO saveza", rekao je Schwarz-Schilling.

Iz tog razdoblja, kako je nastavio njemački političar, proizlazi i iscrpan izvještaj tadašnjeg predsjednika vanjskopolitičkog odbora Kongresa Joea Bidena koji je predvidio genocid u slučaju da međunarodna zajednica ništa ne poduzme kako bi spriječila rat u BiH.

Više o ovome pročitajte na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije