Joe Biden danas u posjeti Europi, prvi sastanak sa Vladimirom Putinom

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden danas u posjeti Europi, prvi sastanak sa Vladimirom Putinom
EPA / Joe Biden

Joe Biden borit će se za ono što naziva "definirajućom" bitkom za demokratiju na svom prvom predsjedničkom inostranom putovanju, na koje danas kreće, i sastati se s glavnim američkim saveznicima u Europi prije samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S pretrpanim dnevnim redom - sudjelovanjem na samitima G7, NATO-a i Europske unije uoči sastanka s Putinom u Ženevi - Biden će pokušati osnažiti Zapad koji se, prema njemu, nalazi na "ključnoj tački".

"Ovo je odlučujuće pitanje našeg vremena", napisao je Biden za The Washington Post uoči puta, prenosi Hina.

"Hoće li demokratski savezi i institucije, koji su toliko oblikovali prošle stoljeće, pokazati otpornost protiv modernih prijetnji i protivnika? Vjerujem da hoće. Ove sedmice u Europi imamo šansu to dokazati", dodao je.

Bidenova izjava povratak je tradicionalnom američkom svjetonazoru nakon četiri godine u kojima je Donald Trump koketirao s autokratima i preoblikovao multilateralizam u nepoželjnu riječ.

Biden će razgovarati s partnerima u skupini G7 (Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan) od petka do nedjelje u ljetovalištu na jugozapadu Engleske.

Nakon toga će posjetiti kraljicu Elizabetu II. u Windsoru, a potom leti za Bruxelles 14. juna, gdje je samit lidera NATO-a. Dan kasnije sudjelovat će na samitu EU.

Na kraju turneje će se u Švicarskoj sastati s Putinom, kojeg je nedavno nazvao "ubojicom".

Plan puta simbolički šalje jasnu poruku Putinu: Biden će u Ženevi predstavljati demokratski blok, a ne samo SAD.

"Otići će na taj sastanak s vjetrom u leđima", kazao je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije