Dogovoren susret Putina i Trumpa u junu

Radiosarajevo.ba
Dogovoren susret Putina i Trumpa u junu
EPA / Lavrov i Trump
Posjet Sergeja Lavrova Washingtonu odvijala se prema istom scenariju kao i Tillersonova posjeta Moskvi 11. aprila.

Američki državni sekretar se tada najprije sastao s Lavrovom, a zatim s Vladimirom Putinom, a u srijedu je Lavrov najprije imao susret s američkim kolegom, a zatim i s Donaldom Trumpom.

Razgovor između Sergeja Lavrova i Donalda Trumpa trajao je oko 40 minuta, a jedan od njegovih najvažnijih rezultata iznio je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare. Naime, potvrđen je termin prvog susreta Vladimira Putina s američkim kolegom. Kako je izjavio Lavrov, Putin i Trump će se sastati na marginama summita G-20 u prvoj polovici juni.

Lavrov je naglasio da prije susreta šefova država treba obraditi određena pitanja s tim da se za susret pripreme "konkretni, opipljivi rezultati". Lavrov je rekao da će se time baviti on i Rex Tillerson.

Lavrov je na press konferenciji nakon susreta ocijenio pak da se Trump zauzeo za "pragmatične" odnose s Rusijom koji će biti "korisni" za obje zemlje.

Optužbe za rusko upletanje u američku unutrašnju politiku su "izmišljotina", rekao je Lavrov nakon razgovora s američkim predsjednikom.

"Što se tiče rasprava i bure u vezi s našim odnosima i izmišljotine da mi upravljamo unutrašnjom politikom SAD-a, naravno da pratimo taj krajnje neobičan kontekst u kojemu se naši odnosi razvijaju", rekao je Lavrov u Washingtonu.

Donald Trump je izjavio da je zadovoljan susretom i izrazio je nadu na poboljšanje odnosa između Moskve i Washingtona.

Američki predsjednik rekao je da je susret s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Bijeloj kući bio "jako, jako dobar".

Kako piše CNN, rijetkost je da američki predsjednik u Ovalnom uredu prima jednog ministra vanjskih poslova ili dužnosnika koji nije predsjednik države ili vlade.

"Mislim da ćemo napraviti dobre stvari za Siriju, stvari se pomiču i to je dobro", rekao je Trump nakon susreta, nakon odlaska Lavrova.

"Susret s Lavrovom bio je jako, jako dobar", dodao je, u društvu bivšeg državnog sekretara Henryja Kissingera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije