Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja

Radiosarajevo.ba
Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja
Američki predsjednik Donald Trump otpustio je direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je vodio istragu o navodnoj povezanosti Trumpovog tima s Rusijom, top vijest je koji su prenijeli svjetski mediji.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je da je Comey "otpušten i uklonjen iz ureda", te da su američkom predsjedniku ovaj potez navodno savjetovali glavni državni tužilac Jeff Sessions i njegov zamjenik Rod Rosenstein.

Također, procurio je i sadržaj pisma Rosensteina u kojem on kritizira Comeyja zbog načina na koji je vodio istragu o spornim e-mailovima Hillary Clinton, koje je ona, suprotno praksi, pohranjivala na privatni umjesto na državni server.

Reagirao je i senator Dick Durbin koji je pozvao Bijeli kuću da objasni hoće li se istraga o upletenosti Rusije u izbore nastaviti te dodao da bi "svaki pokušaj da se zaustavi istraga FBI-a izazvao vrlo ozbiljne rasprave o ustavu".

Demokrati su brzo reagirali i upozorili da će ovaj potez izazvati ustavnu krizu, jer se Trump njime riješio čovjeka koji je predvodio istragu protiv njega. Sam Trump je izjavio da će potraga za novim direktorom početi odmah. U otkaznom pismu američki predsjednik Comeyju je zahvalio što ga je "tri puta obavijestio da nije pod istragom".  Također je napisao da se "slaže s mišljenjem Ministarstva za pravosuđe da on nije sposoban učinkovito voditi FBI".

"Moramo pronaći novo vodstvo, koje javnosti vraća povjerenje i sigurnost", rekao je Trump. Nekoliko članova Kongresa, uključujući republikanskog senatora Johna McCaina, pozivaju na osnivanje nezavisne komisije za istragu veze predsjednika i Rusije.

McCain je izjavio da je Comey "častan i pošten čovjek".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije