Izraelac izgubio na sudu: Kuwait Airways ga nije morao pustiti u avion

Radiosarajevo.ba
Izraelac izgubio na sudu: Kuwait Airways ga nije morao pustiti u avion
Regionalni sud u Frankfurtu u četvrtak je odbacio tužbu protiv aviokompanije Kuwait Airways.

Tužbu je podnio izraelski državljanin Adar M. jer u ljeto prošle godine nije pušten u avion Kuwait Airwaysa na letu od Frankfurta do Bangkoka.

Razlog: Adar M. je državljanin Izraela, a vlasti Kuvajta, po zakonu iz 1964. godine, zabranjuju sve odnose s ovom zemljom. 

"Nije neophodno da aviokompanija ispuni obavezu ako će to značiti kršenje zakona u svojoj državi, koje za sobom povlači kaznu", stoji u obrazloženju odluke suda u Frankfurtu, uz dopunu da "njemački sud ne mora odlučivati da li je kuvajtski zakon prati vrijednosti njemačkog i europskog pravnog sistema".

Zahtjev Izraelca za novčanu nadoknadu, koji nije detaljnije naznačen, takođe je odbijen. 

Zakon protiv diskriminacije se primjenjuje samo na diskriminaciju na osnovu rase, etničkog porijekla ili vjeroispovijesti, ali ne zbog specifične nacionalnosti.

Nema sumnje da će odluka suda izazvati žučne komentare: Visokotiražni Bild objavio je kako je riječ o "sudski odobrenom antisemitizmu" 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije