Kuwait Airways na sudu: Odbili pustiti Izraelca u avion

Radiosarajevo.ba
Kuwait Airways na sudu: Odbili pustiti Izraelca u avion
Za 16. novembar pred Regionalnim sudom u Frankfurtu zakazan je proces koji već sada izaziva veliku pažnju njemačke javnosti.

Na optuženičkoj klupi naći će se predstavnici aviokompanije Kuwait Airways koji su u ljeto prošle godine odbili pustiti u avion Adara M. na letu od Frankfurta do Bangkoka.

Razlog: Adar M. je državljanin Izraela, a vlasti Kuvajta zabranjuju sve odnose s ovom zemljom. 

Iako su u sličnim slučajevima Izraelci tužili i pobijedili u sudskim procesima u SAD-u i Švicarskoj, u Njemačkoj bi epilog mogao biti drugačiji.

"U pregovorima uoči procesa sudija je pokazao razumijevanje za potez kuvajtske aviokompanije", rekao je Nathan Gelbart, advokat tužitelja, i dodao da misli da je to pogrešno:

"Kuwait Airways je bio obavezan prevesti mog klijenta prema Njemačkom zakonu o vazdušnom saobraćaju. Izuzeci su dozvoljeni samo u rijetkim slučajevima, ako putnik ugrožava sigurnost leta. Ukoliko bi se izvukli na sudu u Frankfurtu, to bi bio opasan signal i poziv drugim kompanijama da mogu nekažnjeno diskriminirati putnike", poručio je Gelbart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije