Izrael prijeti još jednoj zemlji: "Pripazite, uništit ćemo i vas"

1
Radiosarajevo.ba
Izrael prijeti još jednoj zemlji: "Pripazite, uništit ćemo i vas"
Foto: EPA-EFE / Vojnici Hezbolaha tokom vježbe, maj 2023.

Izraelski avioni počeli su bombardirati i Liban, jer su Izraelske odbrambene snage (IDF) upozorile da će "uništiti" zemlju ako Hezbolah uđe u rat. Vazdušni napadi uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države i Velika Britanija izrazile bojazan da bi rat Izraela s Hamasom mogao "eskalirati" u sukob koji uključuje "širi Bliski istok".

Izraelski udari su izvedeni nakon što su protivtenkovske rakete koje je ispalio Hezbolah usmrtile jednu osobu na sjeveru Izraela u najozbiljnijim sukobima izvan Gaze od početka rata. Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, upozorio je ovu grupu - koju sponzorira Iran - da ne započinje rat na drugom frontu, prijeteći "uništenjem Libana" ako to učini.

Zapadne zemlje upozorile su na bilo kakvu eskalaciju sukoba i pokušale su spriječiti njegovo širenje, potencijalno privlačenje Irana, a SAD su poslale i drugu udarnu grupu nosača aviona u regiju tokom vikenda. U nedjelju je Rishi Sunak, premijer, ugostio jordanskog kralja Abdulaha na razgovorima o tome kako ublažiti krizu.

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Neredi u Gruziji: Narod se pobunio protiv "ruskog zakona", policija uzvratila pendrecima i suzavcem

Dvojica su razgovarali o "diplomatskim naporima da se spriječi dalja eskalacija na širem Bliskom istoku, radeći s regionalnim liderima, kao i izraelskom vladom i Palestinskim vlastima", navodi se u saopćenju Downing Streeta.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da SAD vide "stvarni rizik od eskalacije na sjevernoj granici" i upozorio je Iran da ne intervenira putem diplomatskih povratnih kanala.

Ujedinjene nacije su izvijestile o "intenzivnoj" razmjeni raketa u tom području dok su IDF i Hezbolah razmjenjivali vatru. Potpukovnik Peter Lerner, glasnogovornik IDF-a, rekao je da bi grupa trebala biti "veoma oprezna" u prelasku ratnog praga.

Šta je Hezbollah i zašto su se pridružili Hamasu u ratu protiv Izraela?

Šta je Hezbollah i zašto su se pridružili Hamasu u ratu protiv Izraela?

"S Hezbolahom smo imali nekoliko okršaja duž granice u posljednjih nekoliko dana", kazao je. "Ja bih toplo preporučio Hezbolahu da pažljivo prati šta se dešava Hamasu i njihovoj organizaciji u Gazi."

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, obećao je da će "izbrisati" Hamas u znak osvete za masakr 1.400 izraelskih civila tokom racije na jug zemlje prošle sedmice. Odvojeno, IDF je saopštila da je ubila elitnog komandanta Hamasa koji je predvodio smrtonosni napad.

Očekuje se da će Netanyahu narediti kopnenu invaziju na pojas Gaze u narednim danima. IDF je saopštila da čeka "političku odluku" o vremenu operacije.

Zdravstveni zvaničnici Gaze rekli su da je do sada ubijeno 2.450 ljudi. Izrael je, pak, saopštio da je uključio dovod vode u južnoj Gazi dok je nastavio pozivati ​​građane da bježe sa sjevernog dijela teritorije, gdje će biti fokusirana njegova invazija.

Strahovi od regionalnog rata porasli su u nedjelju nakon što je Iran, koji je pretvorio Hezbolah u svoju glavnu zamjensku silu kroz desetljeća finansiranja, upozorio da bi invazija na Gazu mogla dovesti do širenja zone sukoba. Hossein Amir-Abdollahian, iranski ministar vanjskih poslova, rekao je da Teheran ne može "ostati promatrač" i da će "teški gubici" biti pogođeni SAD ako se rat proširi.

"Niko ne može garantovati kontrolu situacije i neproširivanje sukoba", rekao je on, prema saopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, posebno je rekao Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske da "situacija može postati komplikovana i da se može proširiti" ako izraelska opsada Gaze ne prestane.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je Lloyd Austin, američki ministar odbrane, naredio drugoj udarnoj grupi nosača aviona u regiju u subotu. Zvaničnik američke odbrane nazvao je to raspoređivanje "odvraćajućim signalom Iranu, libanonskom Hezbolahu i bilo kome iz regiona koji bi možda razmišljao da iskoristi trenutnu situaciju za eskalaciju sukoba".

Također, SAD i Izrael su već sastavili zajedničku listu napada Hezbolahovih meta koje će biti pogođene u slučaju rata, objavio je desničarski izraelski list Makor Rishon, pozivajući se na pilote izraelskih zračnih snaga. Do raspoređivanja je došlo kada je Antony Blinken, američki državni sekretar, posjetio Saudijsku Arabiju, Egipat i Jordan u vrtložnom diplomatskom naporu da spriječi rat i ublaži humanitarnu krizu u Egiptu.

Oglasio se Hezbolah i otkrio zašto su i jutros ispalili projektile na Izrael

Oglasio se Hezbolah i otkrio zašto su i jutros ispalili projektile na Izrael

Očekuje se da će se Blinken vratiti u Izrael u ponedjeljak kako bi obavijestio izraelske lidere o rezultatima svojih konsultacija.

Egipatski državni mediji objavili su da je Abdel Fattah El-Sisi, predsjednik zemlje, rekao Blinkenu da je operacija Izraela prekoračila "pravo na samoodbranu" i da se pretvorila u "kolektivnu kaznu".

A, Hezbolah je saopštio da je u nedelju ispalio 20 raketa na Izrael. Izrael je saopštio da je devet raketa prešlo granicu, od kojih je pet presretnuto.

UNIFIL, mirovna misija Ujedinjenih naroda u Libanu, saopćila je da je primijetila "intenzivnu razmjenu vatre" duž granice i da su rakete pale s obje strane Plave linije koja razdvaja Liban i Izrael. Jedna raketa je pogodila štab UNIFIL-a, ali nije bilo žrtava. Izraelski mediji izvještavaju i o planovima za evakuaciju 70.000 ljudi sa sjevera ako izbije rat s Hezbolahom. Predstavnik Hezbolaha negirao je da je grupa odlučila da u potpunosti uđe u rat i rekao da su granični sukobi do sada bili "samo okršaji" i da su predstavljali "upozorenje". Grupa je rekla da je raketni napad u nedjelju bio odgovor na izraelski napad na Liban u subotu u kojem su poginula dva civila i Reutersov snimatelj.

Lindsey Graham, republikanski senator, upozorio je da će SAD smatrati napad Hezbolaha "egzistencijalnom prijetnjom" Izraelu i da će odgovoriti u skladu s tim: "Evo moje poruke. Ako Hezbolah, koji je opunomoćenik Irana, pokrene masivan napad na Izrael, smatrao bih to prijetnjom državi Izrael, egzistencijalne prirode. U Senatu Sjedinjenih Država ću predstaviti rezoluciju kojom se dozvoljava vojna akcija Sjedinjenih Država u sprezi s Izraelom kako bi se Iran izbacio iz naftnog poslovanja. Iran, ako eskalirate ovaj rat, mi dolazimo po vas."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije