Biden upozorio: 'Bila bi greška da Izrael okupira Gazu. Mora postojati put do palestinske države'

5
Radiosarajevo.ba
Biden upozorio: 'Bila bi greška da Izrael okupira Gazu. Mora postojati put do palestinske države'
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden upozorio je Izrael da ne okupira Gazu u jednom od svojih najznačajnijih javnih poziva na suzdržanost dok Izraelci odgovaraju na ovomjesečne terorističke napade Hamasa.

U intervjuu za "60 minuta" CBS-a, Biden je rekao da bi bila "velika greška" da Izrael okupira Gazu.

Izrael je signalizirao da se priprema za kopnenu invaziju na Gazu, čak i dok humanitarna kriza raste unutar obalne palestinske enklave. Biden je pozvao na zaštitu civila, a Sjedinjene Države rade na ublažavanju nestašica hrane, vode i plina, rekao je.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

"Za ono što se dogodilo u Gazi, po mom mišljenju, kriv je Hamas, a ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju sav palestinski narod", rekao je Biden novinaru Scottu Pelleyju. Biden je rekao da vjeruje da Hamas treba potpuno eliminirati, "ali treba postojati Palestinska uprava". "Mora postojati put do palestinske države", rekao je.

Na pitanje da li je vrijeme za postizanje primirja, Joe Biden je naveo da se izraelske i palestinske žrtve razlikuju.

"Postoji fundamentalna razlika. Izrael napada grupu ljudi koji su se upustili u barbarstvo koje je jednako posljedično poput holokausta. I stoga mislim da Izrael mora odgovoriti. Moraju krenuti na Hamas. Hamas je hrpa kukavica. Skrivaju se iza civila. Stavili su svoje svoje štabove tamo gdje su civili i zgrade i slično. Ali u onoj mjeri u kojoj se mogu odvojiti i izbjeći, Izraelci će učiniti sve što je u njihovoj moći da izbjegnu ubijanje nedužnih civila", kazao je Biden.

Kaže da je uvjeren da će Izrael voditi rat po pravilima ratovanja i da će postojati mogućnost da nevini Palestinci dođu do bolnice, vode i hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije