Kako je ubijen Nasrallah: Tokom napada bačeno više od 80 tona bombi za par minuta

3
Radiosarajevo.ba
Kako je ubijen Nasrallah: Tokom napada bačeno više od 80 tona bombi za par minuta
Agencija Anadolija / Bejrut razrušen nakon izraelskog bombardovanja

Izraelski zvaničnici mjesecima su bili svjesni gdje se Hassan Nasrallah nalazi i odlučili su ga likvidirati u petak, 26. septembra, jer su vjerovali da imaju kratku priliku prije nego lider Hezbolaha nestane na drugu lokaciju, prema trojici visokih izraelskih zvaničnika odbrane.

Dvojica zvaničnika su rekli da je više od 80 bombi bačeno u periodu od nekoliko minuta kako bi ga ubili. Nisu potvrdili težinu niti proizvodnju bombi, piše The New York Times.

Operativci Hezbolaha pronašli su i identifikovali telo Nasrallaha rano u subotu, 28. septembra, zajedno sa tijelom visokog vojnog komandanta Hezbollaha, Alija Karakija, prema zvaničnicima, koji su se pozvali na obavještajne podatke dobijene iz Libana. Sva tri zvaničnika su govorila pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivoj stvari.

Dangubić sjajnim pogotkom donio pobjedu Željezničaru. VAR drama u zadnjim sekundama utakmice

Dangubić sjajnim pogotkom donio pobjedu Željezničaru. VAR drama u zadnjim sekundama utakmice

Bombe, uključujući bombe "razbijače bunkera" koje mogu probiti ojačane strukture, izbacila je formacija od najmanje 10 borbenih aviona na podzemno sjedište Hezbollaha u južnom Bejrutu u petak, 27. septembra, za napade čija je meta bio Nasrallah. 

Hezbollah je u subotu potvrdio da je Nasrallah ubijen u izraelskim napadima.

Prijetnja širenja konflikta: Šta bi Hezbolah, Izrael i Iran mogli učiniti sljedeće?

Prijetnja širenja konflikta: Šta bi Hezbolah, Izrael i Iran mogli učiniti sljedeće?

Operacija je planirana još ranije ove sedmice, dok su izraelski politički lideri razgovarali sa svojim američkim kolegama o mogućnosti prekida vatre u Libanu, a prije nego što je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, napustio Izrael kako bi održao govor u Sjedinjenim Državama Nacije, prema dvojici zvaničnika.

Sva trojica zvaničnika rekli su da je Hashem Safieddine, rođak Nasrallaha koji je ključni igrač u političkom i društvenom radu pokreta, bio jedan od rijetkih preostalih visokih lidera Hezbolaha koji nisu bili prisutni na mjestu napada.

Rekli su da bi Safieddine, koji se dugo smatrao potencijalnim nasljednikom gospodina Nasrallaha, uskoro mogao biti proglašen za novog generalnog sekretara Hezbollaha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije