Izrael: Ohrabrujući rezultati novog istraživanja

1
Radiosarajevo.ba
Izrael: Ohrabrujući rezultati novog istraživanja
Foto:EPA-EFE / Izrael prednjači u vakcinaciji

Prema novoj studiji čini se da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene oko njih od koronavirusa.

Novi podaci iz Izraela, u kojemu je odmaknula kampanja cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Pfizer/BioNTech, sugerišu da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno djecu. Oko trećine od 1,95 miliona korisnika sistema zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cjepiva do 30. januara.

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice naučnici su uočili da je s porastom broja cijepljenjih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenim korisnicima sistema MHS-a u istim zajednicama padala – posebno među djecom. MHS je drugi najveći izraelski sistem zdravstvene zaštite.

“Iako je uočena zaštita necijepljenih osoba, povezana s cijepljenjem odraslih, ohrabrujuća, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo hoće li to i kako pomoći izgledima za kolektivni imunitet i iskorjenjivanje bolesti”, napisali su naučnici u studiji objavljenoj u srijedu na stranici medRxiv.

Studija nije prošla naučnu recenziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije