Izrael nastavio žestoko bombardovati Gazu, UN tvrdi da je na sjeveru 'potpuni haos'

2
Radiosarajevo.ba
Izrael nastavio žestoko bombardovati Gazu, UN tvrdi da je na sjeveru 'potpuni haos'
Foto: EPA - EFE / Potraga za preživjelima nakon novog izraelskog napada na sjeveru Gaze

Izrael je u srijedu nastavio smrtonosno bombardovanje ratom razorene Gaze dok je Washington stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prekid vatre na palestinskom području.

Globalne sile, koje pokušavaju pronaći izlaz iz rastuće krize do sada nisu u tome uspjele, a napori u posredovanju nisu uspjeli osigurati primirje.

UN-ova agencija za hranu rekla je u utorak da je morala zaustaviti očajnički potrebne isporuke sjevernom dijelu teritorija nakon što se ondje suočila s "potpunim haosom i nasiljem" što je odluka koju je osudio Hamas, prenosi Hina.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Svjetski program za hranu u nedjelju je nastavio isporuke, ali je njihov konvoj dočekan pucnjavom, nasiljem i pljačkom, vozač kamiona pretučen je pa je dostava ponovno obustavljena.

"Šokirani smo odlukom Svjetskog programa za hranu da obustavi isporuku pomoći u hrani u sjevernoj Gazi, to znači smrtnu kaznu i smrt za tri četvrtine miliona ljudi", rekao je u utorak navečer Hamasov ured za medije.

Pozivajući agenciju da "odmah poništi katastrofalnu odluku", Hamas je poručio da "odgovornima smatra Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu".

Od početka rata između Izraela i Hamasa, Gaza je suočena s nestašicom hrane, a dotok vanjske pomoći ozbiljno je ograničen.

UN je više puta oglasio uzbunu zbog teške humanitarne situacije u Gazi, upozoravajući da bi nestašica hrane mogla dovesti do "eksplozije" smrtnosti djece koja se može spriječiti.

Više od četiri mjeseca nemilosrdnih borbi sravnilo je sa zemljom velik dio obalnog teritorija, gurnuvši 2,2 miliona ljudi na rub gladi i raselivši tri četvrtine stanovništva, prema procjenama UN-a.

SAD ponovo uložio veto na UN-ovu rezoluciju o sukobu Izraela i Hamasa

SAD ponovo uložio veto na UN-ovu rezoluciju o sukobu Izraela i Hamasa

"Ne možemo više izdržati. Nemamo brašna, ne znamo ni kamo bismo po ovom hladnom vremenu", rekao je Ahmad, stanovnik grada Gaze, čije su ulice zatrpane ruševinama uništenih zgrada i smećem.

"Zahtijevamo prekid vatre. Želimo živjeti", rekao je.

Ali u New Yorku, Washington je stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju je sastavio Alžir, a koja je zahtijevala trenutni humanitarni prekid vatre i "bezuvjetno" oslobađanje svih talaca otetih u Hamasovu napadu na Izrael 7. oktobra.

Veto je izazvao kritike zemalja uključujući Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i bliske američke saveznice Francusku i Sloveniju.

Zločini protiv čovječnosti u Gazi: Izraelski napadi odnose 30.000 civilnih života

Zločini protiv čovječnosti u Gazi: Izraelski napadi odnose 30.000 civilnih života

Hamas je ocijenio da veto SAD-a znači "zeleno svjetlo da se u okupaciji počine novi masakri".

Dok su svjetske sile glasovale, izraelski napadi pogodili su Gazu rano u srijedu, ostavljajući 103 mrtva, prema ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas na tom području.

Svjedoci su izvijestili o teškoj paljbi u Gazi, uključujući u Han Junisu i Rafahu blizu egipatske granice, gdje je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije