Jeziva prijetnja Izraelaca za napad na Rafah: Spominju i ramazan

6
Anadolija
Jeziva prijetnja Izraelaca za napad na Rafah: Spominju i ramazan
Foto: AA / Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio je u nedjelju da će napasti grad Rafah tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, ukoliko ne budu oslobođeni zarobljenici koje drži Hamas.

"Kažem ovo vrlo jasno: Hamas ima izbor. Oni se mogu predati, osloboditi taoce i na taj način građani Gaze mogu proslaviti sveti mjesec ramazana”, rekao je Gantz na konferenciji.

Izraelska vojska planira izvesti kopneni napad na Rafah, dom za više od 1,4 miliona stanovnika koji traže utočište od rata, kako bi porazili ono što Tel Aviv naziva preostale "bataljone Hamasa". Palestinci su tražili utočište u Rafahu dok je za genocid optuženi Izrael napadao ostatak enklave od 7. oktobra.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Gantz, bivši ministar odbrane, rekao je da će se invazija na Rafah dogoditi u koordinaciji s "našim  američkim i egipatskim partnerima kako bi se civilne žrtve svele na najmanju moguću mjeru", navodi list The Times of Israel.

"Svijet mora znati, a i lideri Hamasa moraju znati – ako do ramazana naši taoci ne budu kod kuće, borbe će se proširiti na područje Rafaha", dodao je.

Ramazan, najsvetiji mjesec u islamskom kalendaru, počinje 10. marta.

Vjeruje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika nakon svog prekograničnog napada 7. oktobra. Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid. Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije