Izrael ponovo pred Međunarodnim sudom pravde: Danas počinje rasprava o okupaciji Palestine

3
Hina
Izrael ponovo pred Međunarodnim sudom pravde: Danas počinje rasprava o okupaciji Palestine
FOTO: AA / Izraelski napadi na Gazu

Međunarodni sud otvara u ponedjeljak, 19. februara sedmodnevnu raspravu o pravnim posljedicama izraelske okupacije Palestine, a među više od 50 zemalja stavove će sucima izložiti SAD, Rusija, Kina, Slovenija i Mađarska.

Opća skupština UN-a zatražila je od suda mišljenje o izraelskoj okupaciji 2022. godine i suci će sada proučiti "okupaciju, naseljavanje i aneksiju... uključujući mjere koje bi trebale promijeniti demografsku strukturu, karakter i status Svetog Grada Jeruzalema".

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem u ratu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005., ali i dalje kontrolira njezine granice. Od 1967. znatno je proširio naselja na Zapadnoj obali koja po tvrdnjama Palestinaca ugrožavaju stvaranje održive palestinske države.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Pripojio je Istočni Jeruzalem, ali većina država svijeta ne priznaje aneksiju.

Opća skupština UN-a zatražila je od 15 sudaca mišljenje kako te mjere i praksa "utječu na pravni status okupacije" i kakve su njezine pravne posljedice po sve države svijeta i po Ujedinjene narode.

Sud u Hagu danas objavljuje odluku o hitnim mjerama u tužbi protiv Izraela

Sud u Hagu danas objavljuje odluku o hitnim mjerama u tužbi protiv Izraela

Raspravu će otvoriti palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, a uslijedit će više od 50 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Južnoafričku Republiku i Egipat. Na popisu su i Slovenija i Mađarska.

Izrael neće nastupiti pred sudom već je dostavio primjedbe u pisanom obliku. U dosadašnjim raspravama ignorirali su mišljenja suda, ali sada su pod političkim pritiskom zbog rata u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze u kojem je od početka izraelskih vojnih operacija 7. oktobra ubijeno oko 29 hiljada Palestinaca.

Svjetska javnost pozorno će pratiti raspravu pred sudom UN-a posebno s obzirom na najavljenu izraelsku ofenzivu na grad Rafah, na granici Gaze i Egipta, u koji se pred izraelskim vojnim operacijama sklonilo više od milijun Palestinaca.

Opća skupština UN-a traži mišljenje suda o izraelskoj okupaciji po drugi puta. Godine 2004. sud je zaključio da je Izrael gradnjom zida u Zapadnoj obali prekršio međunarodne zakone i da ga mora srušiti. Tel Aviv nije ispunio taj zahtjev.

Ovotjedna saslušanja nisu povezana s tužbom o genocidu nad Palestincima koju je pred sudom protiv Izraela podnijela Južnoafrička Republika. Krajem siječnja sud je od Izraela zatražio da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi.

Mišljenje suda neće biti pravno obvezujuće, ali će imati "veliku pravnu težinu i moralni autoritet", napominje sud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije