Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze

5
Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze
Foto: AA / Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Južna Afrika je podnijela hitnu žalbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) kako bi prisilila Izrael da "odmah obustavi" svoje vojne operacije u Gazi.

Sudije iz obje države će se suočiti u Velikoj dvorani pravde u Palati mira u Hagu, daleko od razaranja viđenog u Izraelu i Gazi od napada Hamasa 7. oktobra.

Južna Afrika tvrdi da Izrael krši svoje obaveze prema Konvenciji UN o genocidu, sporazumu potpisanom 1948. godine nakon holokausta kada je svijet uzvikivao "nikada više".

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Kao suosnivač Konvencije, Južna Afrika može odvesti Izrael pred ICJ, koji odlučuje o sporovima između država i često se naziva "Svjetski sud".

Južna Afrika je priznala "posebnu odgovornost" optuživanja Izraela za genocid i "jednoznačno" osudila napade Hamasa koji su izazvali rat u Gazi.

Izrael izlazi pred sud u Hagu zbog optužbi o genocidu: Određen datum ročišta

Izrael izlazi pred sud u Hagu zbog optužbi o genocidu: Određen datum ročišta

Međutim, u podnesku od 84 stranice sudu, Pretorija tvrdi da su bombardiranje i invazija Izraela na Gazu "namijenjeni uništenju značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

Predsjednik Izraela Isaac Herzog oštro je odgovorio na optužbe i izložio vjerovatnu obranu svoje zemlje.

"Nema ništa odvratnije i apsurdnije od ove tvrdnje", rekao je Herzog.

"Bit ćemo pred Međunarodnim sudom pravde i s ponosom ćemo predstaviti naš slučaj korištenja samoobrane... u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", rekao je.

Rekao je da se izraelska vojska "maksimalno trudi pod izuzetno kompliciranim okolnostima na terenu kako bi osigurala da ne bude neželjenih posljedica i civilnih žrtava".

Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

Međunarodni sud u Hagu prihvatio tužbu protiv Izraela zbog genocida

Kako se radi o hitnom postupku, ICJ bi mogao donijeti odluku za nekoliko sedmica.

Njegove odluke su konačne i ne mogu se osporavati. Međutim, zemlje se ne moraju uvijek pridržavati odluka suda - ICJ je naložio Rusiji da obustavi invaziju na Ukrajinu, na primjer.

Cecily Rose, docentica javnog međunarodnog prava na Univerzitetu Leiden, rekla je da sud ne mora odlučivati o suštini slučaja u ovoj fazi - to će vjerovatno potrajati godinama, piše France24

Prvo ročište počinje danas, 11. januara, u 10:00 sati. Svoj slučaj će da iznese Južna Afrika, a u isto vrijeme narednog dana, 12. januara, Izrael će imati priliku da se odbrani. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije