SAD ponovo uložio veto na UN-ovu rezoluciju o sukobu Izraela i Hamasa

9
Radiosarajevo.ba
SAD ponovo uložio veto na UN-ovu rezoluciju o sukobu Izraela i Hamasa
Foto: EPA - EFE / Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sukobu u Gazi

Sjedinjene Američke Države ponovo su u utorak uložile veto na prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o ratu između Izraela i Hamasa, blokiravši zahtjev da se odmah proglasi humanitarni prekid vatre.

Prijedlog rezolucije koji je iznio Alžir podržalo je 13 članica Vijeća sigurnosti, a Britanija je bila suzdržana. To je treći put da je SAD uložio veto na prijedlog rezolucije VS UN-a od početka rata 7. oktobra.

"Glas za ovaj prijedlog rezolucije potpora je pravu Palestinaca na život. S druge strane, glasati protiv nje znači podržati brutalno nasilje i njihovo kolektivno kažnjavanje, rekao je alžirski veleposlanik pri UN-u, Amar Bendjama, pred Vijećem prije glasanja.

Uživo: Izrael i Jordan ponovo otvorili zračni prostor nakon iranskih napada

Uživo: Izrael i Jordan ponovo otvorili zračni prostor nakon iranskih napada

Američka veleposlanica pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, rekla je u subotu da će SAD staviti veto na tu rezoluciju jer bi mogla ugroziti pregovore koje vode SAD, Egipat, Izrael i Katar o proglašavanju stanke u ratu i oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Bilo kakva akcija koju ovo Vijeće sada poduzme trebala bi pomoći, a ne otežati te osjetljive pregovore koji su u toku. A mi vjerujemo da bi rezolucija koja je sada na stolu zapravo negativno utjecala na te pregovore", rekla je Thomas-Greenfield Vijeću prije glasanja.

"Tražiti trenutni, bezuvjetni prekid vatre bez dogovora koji bi od Hamasa tražio da pusti taoce neće donijeti trajni mir. Umjesto toga moglo bi produžiti borbe između Hamasa i Izraela", rekla je.

SAD je u međuvremenu iznio alternativni prijedlog rezolucije koji poziva na privremeni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i izražava protivljenje velikoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi na Rafah, po tekstu koji je Reuters dobio na uvid. SAD je rekao da planira dati vremena za pregovore i da neće žuriti s glasanjem.

SAD do sada nije bio sklon spominjanju riječi "prekid vatre" u bilo kakvoj UN-ovoj akciji u vezi rata između Izraela i Hamasa, ali američki tekst odražava jezik koji je američki predsjednik Joe Biden, kako je sam rekao, upotrijebio u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom prošle sedmice.

Po američkom prijedlogu rezolucije, Vijeće sigurnosti bi naglasilo svoju potporu privremenom prekidu vatre u Gazi čim to bude izvedivo, na osnovi puštanja na slobodu svih talaca, i pozvalo na ukidanje svih barijera dopremi humanitarne pomoći koliko je potrebno.

Demonstranti upali u američki Kongres: 'Tražimo hitan prekid vatre u Gazi'

Demonstranti upali u američki Kongres: 'Tražimo hitan prekid vatre u Gazi'

Alžirski prijedlog rezolucije, na koji je SAD uložio veto, ne povezuje prekid vatre s oslobađanjem talaca. Odvojeno poziva na trenutni humanitarni prekid vatre i trenutno bezuvjetno puštanje na slobodu svih talaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije