Izrael će zahtijevati COVID testove i za djecu od tri godine starosti

2
Fena
Izrael će zahtijevati COVID testove i za djecu od tri godine starosti
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Izrael/Ilustracija

Izrael će zahtijevati COVID testove od naredne sedmice za djecu od tri godine starosti za ulazak u škole, bazene, hotele ili fitness centre, dok je broj zaraženih buknuo uprkos intenzivnoj vakcinaciji odraslih.

Izrael je već zatražio da djeca od 12 godina i starija imaju COVID propusnicu ponovo uvedenu prošlog mjeseca koja pokazuje status testiranja i vakcinacije osobe, kao i podatke o tome da li se oporavio od COVID-19.

Premijer Naftali Bennett izjavio je da će od naredne srijede država finansirati testiranja za djecu u dobi od tri do 11 godina.

Izraelska služba za hitnu medicinsku pomoć Magen David Adom saopćila je da je otvorila 120 centara širom zemlje za antigenska testiranja.

Bennet je danas objavio da Izrael također razmatra smanjene dobne granice za treći krug vakcinisanja, trenutno ponuđen samo onima od 60 godina i starijim.

"Stoga se morate pripremiti da proširite dobne grupe za treći krug vakcinacije naredne sedmice", kazao je. Također je objavio obavezni karantin za putnike, vakcinisane ili ne, koji dolaze iz većine zemlja u svijetu počevši od ponedjeljka.

Izrael, zemlja s milion stanovnika, jedna je od prvih koje su pokrenule kampanju vakcinacije u decembru prošle godine, zahvaljujući sporazumu s farmaceutskim 'divom' Pfizerom.

Tokom kampanje stopa zaraze je opala što je omogućilo Izraelcima da nastave sa skoro uobičajenom rutinom, dok su škole, barovi i koncertne dvorane otvoreni.

Mnogo zaraznija delta varijanta virusa dovela je, međutim, do rasta broja zaraženih kakav nije uočen od februara.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je danas da je zabilježeno 5.946 novozaraženih u proteklih 24 sata. Izrael je ukupno registrovao 921.083 zaraženih i 6.593 preminulih od izbijanja pandemije početkom prošle godine, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije