Kina mijenja zakone o nacionalnoj sigurnosti i internetskim finansijama

0
Fena
Kina mijenja zakone o nacionalnoj sigurnosti i internetskim finansijama
Foto: Unsplash.com / Kina/Ilustracija

Kina će izraditi nove zakone o nacionalnoj sigurnosti, tehnološkim inovacijama, monopolima i obrazovanju, kao i u područjima koja uključuju strance, poručilo je nacionalno vodstvo u dokumentu objavljenom kasno u srijedu.

Kineska komunistička partija i vlada rekli su u nacrtu plana razvoja do 2025. godine, koji je objavila državna novinska agencija Xinhua, da će također poboljšati zakonodavstvo o javnom zdravlju izmjenama zakona o zaraznim bolestima i karantinu.

Kina radi na povratku u normalno stanje nakon pandemije koronavirusa, koja se pojavila u Wuhanu krajem 2019.

Rekli su da će se također strogo provoditi propisi koji se odnose na hranu i lijekove, prirodne resurse, industrijsku sigurnost proizvodnje, urbano upravljanje, promet, prenosi Reuters.

Vlasti u Kini će nastojati razviti zakone u skladu s novim sektorima poput digitalne ekonomije, internetskih finansija, umjetne inteligencije, dodajući da će također poboljšati odgovor na hitne slučajeve.

Dodatno su postavili direktive za sprječavanje i rješavanje društvenih sukoba i ponovili nalog funkcionerima da "prekinu sukobe u korijenu".

Bolje zakonodavstvo planira se za obrazovanje, rasu i religiju te biološku sigurnost. Vlada je posljednjih mjeseci obuzdala tehnološke divove s antimonopolskim pravilima ili pravilima o sigurnosti podataka.

Državni mediji Securities Times javili su u četvrtak da će bankarski regulatori pojačati nadzor internetskih osiguravajućih društava u nastojanju da "očiste tržišno okruženje" i "zaštite pravne interese potrošača".

Vlasti su upotrijebile zakon čiji je cilj prvi put reagirati na strane sankcije prošlog mjeseca kako bi sankcionirao bivšeg američkog ministra trgovine Wilbura Rossa i prošle su godine nametnule zakon o nacionalnoj sigurnosti u regiji Hong Kong, koristeći pravna sredstva za zaštitu interesa izvan kopnene granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije