Rusija i Kina predale Nacrt rezolucije za oduzimanje ovlasti visokog predstavnika

7
Radiosarajevo.ba
Rusija i Kina predale Nacrt rezolucije za oduzimanje ovlasti visokog predstavnika
Foto: BHRT / Rusija i Kina predale Nacrt rezolucije za ukidanje ovlašćenja visokog predstavnika

Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojim bi se odmah oduzele ovlasti međunarodnog visokog predstavnika koji nadgleda provođenje mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

"U kratkom nacrtu rezulucije se navodi da ovlasti data visokom predstavniku više nisu potrebna zbog napretka", navodi se.

U nacrt je uvid imala agencija AP, a navodi se i da se podržava imenovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta do 31. jula naredne godine - kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika", navodi ova agencija.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja.

On bi trebao preuzeti funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Inzka.

"Rusija se nije usaglasila s imenovanjem Schmidta i dugo je tražila ukidanje mjesta visokog predstavnika.

Da li će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, koje nije bilo uključeno u Daytonski sporazum, imati moć zatvoriti Ured visokog predstavnika - ostaje da se vidi.

Na posljednjem sastanku u BiH, američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield navela 'ključnu ulogu' visokog predstavnika u nadziranju i podršci Dejtonskog sporazuma", navodi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije