Izjava visokog predstavnika EU odjeknula svijetom: "Vlada Izraela je finansirala Hamas!"

10
Radiosarajevo.ba
Izjava visokog predstavnika EU odjeknula svijetom: "Vlada Izraela je finansirala Hamas!"
FOTO: Fena / Josep Borrell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell izjavio je da je Izrael finansirao stvaranje palestinske militantne grupe Hamas, javlja Reuters.

Borell se tom izjavom, navodi agencija, javno suprotstavio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji je negirao takve optužbe.

"Da, Hamas je finansirala vlada Izraela u pokušaju da oslabi palestinske vlasti predvođene Fatahom", rekao je Borrell tokom govora na Univerzitetu u Valjadolidu, u Španiji, bez detaljnijeg objašnjenja.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Agencija podsjeća da protivnici izraelske Vlade optužuju Netanyahua da njegove vlade godinama jačaju militantni pokret Hamas, kojeg su SAD proglasile terorističkom organizacijom.

Borrell je dodao da "mi vjerujemo da bi rješenje o dvije države nametnuto izvana, donijelo mir iako se Izrael tome protivi".

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra prošle godine nakon što je taj militantni palestinski pokret napao južni Izrael. U napadu je, tvrde izraelske vlasti, ubijeno 1.200 ljudi i oteto skoro 250. Nakon toga je izraelska Vlada pokrenula vojnu operaciju u kojoj je od tada prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja iz Gaze ubijeno više od 24.700 Palestinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije