Peticija za isključenje Izraela sa Eurovizije: Evo šta su organizatori odlučili

1
Radiosarajevo.ba
Peticija za isključenje Izraela sa Eurovizije: Evo šta su organizatori odlučili
Foto: EPA - EFE / Noa Kirel

Organizatori natjecanja za pjesmu Eurovizije usprotivili su se pozivima da se Izrael isključi iz muzičkog događaja zbog rata u Gazi.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) želi da Eurosong "ostane nepolitički događaj koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz muziku", rekli su organizatori u četvrtak u sjedištu EBU-a u Ženevi.

Finale Eurosonga trebalo bi se održati 11. maju u gradu Malmou na jugu Švedske. Odbori su pregledali popis sudionika i potvrdili da Izrael ispunjava sve uvjete za sudjelovanje. Izraelska javna televizija u takmičenju sudjeluje već 50 godina.

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

U raznim zemljama, a naročito na društvenim mrežama, digli su se glasovi da se Izrael isključi s ovogodišnje Eurovizije. Razlog su akcije Izraela u Pojasu Gaze koje su se desile od napda Hamasa na Izrael do danas.

Više od 1400 finskih profesionalaca muzičke industrije potpisalo je peticiju kojom se traži zabrana Izraelu na Euroviziji zbog ratnih zločina počinjenih u Gazi, piše BBC.

U Gazi poginuo jedan od izraelskih kandidata za Eurosong

U Gazi poginuo jedan od izraelskih kandidata za Eurosong

Ako Izrael ne bude isključen iz takmičenja, oni žele da javni servis Yle povuče Finsku iz takmičenja. Yle kaže da prati stav Europske radiodifuzne unije (EBU), organizatora takmičenja.

Prošlog su mjeseca islandski muzičari postavili slične zahtjeve televizijskoj kući Rúv.

Lukas Korpelainen, jedan od autora peticije, rekao je za novine Hufvudstadsbladet da nije prihvatljivo da Izrael "sudjeluje na takmičenju za pjesmu Eurovizije kako bi uglancao svoj imidž". Među potpisnicima su finski umjetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnström, koji su predstavljali zemlju na takmičenju 2011. godine. Optužuju Yle za dvostruke standarde, rekavši da je televizijska kuća među prvima tražila zabranu Rusije na takmičenju 2022. te da od Yle-a sada očekuju istu aktivnu obranu vrijednosti.

Naslov izraelske pjesme naljutio gledatelje, evo i zašto

Naslov izraelske pjesme naljutio gledatelje, evo i zašto

Dan nakon što je Rusija pokrenula svoju opsežnu invaziju na Ukrajinu 2022., predstavnik Ylea Ville Vilén rekao je da je napad Moskve "suprotan svim vrijednostima koje zastupaju Yle i drugi europski emiteri".

Vilén sada tvrdi da situacija u Izraelu i Gazi "nije baš ista". "Koliko god bio jeziv, to nije rat međudržavne agresije kao između Rusije i Ukrajine", rekao je prošlog mjeseca za finski tabloid Ilta-Sanomat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije