Evo ko bi mogao predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2024. - možda drugi put zaredom

0
Radiosarajevo.ba
Evo ko bi mogao predstavljati Hrvatsku na Eurosongu 2024. - možda drugi put zaredom
Radiosarajevo.ba / Let 3

Let 3 ponovo juriša na Eurosong. Riječki rokeri sinoć su, 30. novembra, par minuta prije ponoći, kada je isticao rok za prijavu na takmičenje Dora 2024, poslali svoju prijavu za HRT-ov izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije.

Damir Martinović Mrle nije želio to za medije ni potvrditi ni demantirati.

"Prijavili smo se? Zar stvarno?", u svom stilu poručio je Martinović iz Osijeka.

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Pjesma s kojom će Let 3 nastupiti na Dori, naravno ako prođe strogi sud žirija, će biti nešto sasvim novo, originalno i nečuveno, kažu izvori iz Rijeke.

Podsjećamo, u finalu Eurosonga koji se održao 13. maja u Liverpoolu prvo mjesto je osvojila švedska predstavnica Loreen s pjesmom Tattoo, dok su Hrvati sa Mama ŠČ! zauzeli 13. mjesto u finalu.

Provokativno i iskreno: Let 3 se na sebi svojstven način zahvalio publici na podršci

Provokativno i iskreno: Let 3 se na sebi svojstven način zahvalio publici na podršci

Nešto sasvim novo na Dori će pokazati i Ivan Dečak i njegova Vatra.

"U 2024. godini, u kojoj 25. maja na zagrebačkoj Šalati na velikom koncertu slavimo 25 godina postojanja benda, odlučili smo poslati pjesmu i na Doru. Dosad smo nastupali na raznim mjestima: svirali smo u avionu, u Domu sportova, u KD Lisinski, ali još nikada nismo bili na Dori, pa smo odlučili i to isprobati. Pjesma koju smo poslali na natječaj nije tipična za Vatru, u njoj po prvi puta koristimo mandolinu, neke elektroničke zvukove, kao i zvukove prirode", otkriva Ivan Dečak.

Na Doru želi i Aljoša Šerić sa svojim bendom Pavel.

"Dora je najgledaniji televizijsko-muzički spektakl, super platforma za promociju pjesme. Naši prijatelji iz Detoura i Leta 3 lani su nam pokazali da su svi muzički pravci dobrodošli na ovoj manifestaciji, da se na Dori mogu čuti i pjesme kakve mi radimo i kakve volimo slušati", kaže Aljoša Šerić.

Osim njega u utrku za Doru svojim pjesmama kreću i veteran hrvatske muzičke scene Ibrica Jusić, zatim Daniel Popović čiju Džuli obožavatelji Eurosonga i danas rado pjevuše, grupa ET s energičnom pjevačicom Meri Andraković koja se i lani takmičila na Dori, Lana Mandarić koja je nastupala donedavno u RTL-ovom Superstaru, koprivnički folk-rock bend Ogenj čiji pjevač zagovara zabranu abortusa i drugi.

"Na Doru 2024. prijavljene su 203 kompozicije, dakle, iznimno je velik interes za ovo takmičenje. Od ponovnog pokretanja Dore 2019. godine, ovo je dosad konkurs s najviše prijava, što pokazuje da je zanimanje za Doru svake godine sve veće, naročito hrvatskim autorima i izvođačima. Iduće sedmice HRT-ov žiri odabrat će 24 pjesme koje će se boriti za titulu predstavnice Hrvatske na Eurosongu, te četiri rezervne pjesme u slučaju nemogućnosti nastupa ili odustajanja finalista", kaže Tomislav Štengl, urednik Dore.

Dora 2024. će se, kako Jutarnji neslužbeno saznaje, održati 24. februara najvjerovatnije u Opatiji. Kako sada stvari stoje, Dora će prije toga imati dvije polufinalne večeri, a u samom finalu, 24. februara, saznat će se ko putuje kao predstavnik Hrvatske na Eurosong u Švedsku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije