Izbori u SAD-u: Hillary Clinton proglasila pobjedu

Srna
Izbori u SAD-u: Hillary Clinton proglasila pobjedu
EPA / Hillary Clinton
Hillary Clinton proglasila je pobjedu u trci za predsjedničku nominaciju u ime Demokratske stranke.

Hillary Clinton održala je pobjednički govor iako još nisu poznati rezultati glasanja u Kaliforniji, gdje bi mogao trijumfirati Bernie Sanders. Time je postala prva žena koja je kandidatkinja jedne velike američke partije za predsjednički položaj u Bijeloj kući.

Ona je proslavila pobjedu nad stranačkim protukandidatom na mitingu sa svojim pristalicama u New Yorku: „Zahvaljujući vama, stigli smo do prekretnice. Svi dugujemo mnogo onima koji su bili prije nas.“

Ona se obratila svojim pristalicama ubrzo poslije pobjede nad Sandersom u glasanju u New Jerseyu i time povećala prednost u broju stranačkih delegata koji će potvrditi njenu nominaciju.

Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem se navodi da je predsjednik SAD-a Barack Obama razgovarao s Hillary Clinton i Sandersom i da je čestitao Hillary Clinton na osvajanju dovoljnog broja delegata za nominaciju.

Hillary Clinton (68) osigurala je veću podršku među starijim glasačima pragmatičnijom kampanjom u kojoj se fokusirala na nadogradnju predsjedničke politike koju je vodio njen stranački kolega Obama.

Na drugoj strani, Sanders je viđen kao neko ko je „izvan sistema“, a predlagao je uvođenje sličnih socijalnih reformi kakve su viđene u Skandinaviji, kazavši za sebe da je "demokratski socijalista". On je impresionirao javnost time što je dobio podršku i u politički proces uključio mlade ljude koje ranije nisu interesirali izbori.

Očekuje se da će Sanders podržati Hillary Clinton u kampanji protiv Donalda Trumpa, te da bi, u slučaju konačne pobjede Demokratske stranke, mogao preuzeti jednu od vodećih funkcija u vladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije