Ima li mjesta panici: Donald Trump prvi put ispred Hillary Clinton u anketama

Ima li mjesta panici: Donald Trump prvi put ispred Hillary Clinton u anketama
/ EPA
Po prvi put otkad je postalo jasno da će nominacije za američke predsjedničke izbore izboriti Donald Trump i Hillary Clinton čini se da je kontroverzni republikanski kandidat u prednosti.

Portal RealClearPolitics (RCP) koji se bavi analizom izbora, uzeo je u obzir američki izborni zakon i učinio ono što je neizbježno – sučelio Trumpa i Clintonovu. Nedjeljni rezultati pokazuju da Trump ima prednost 0,2 procentna poena ispred kandidatkinje Demokratske stranke.

Istina, razlika je mala, ali ipak dovoljna da neki analitičari upale znak za uzbunu. Drugi smiruju paniku objašnjenjem da je Trump bio blizu vodstva i u septembru i decembru prošle godine, no činjenica je da je Hillary Clinton dosad stalno bila u prednosti – od 0,6 do ogromnih 11 procentnih poena.

Upozorenje zabrinutih Amerikanaca: Analitičari su na sličan način prespavali Trumpov pobjednički pohod do republikanske nominacije, čini se da se scenario ponavlja u slučaju posljednje etape utrke za Bijelu kuću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije