Izbor Joa Bidena: James O'Brien nominiran za koordinatora politike sankcija

0
Radiosarajevo.ba
Izbor Joa Bidena: James O'Brien nominiran za koordinatora politike sankcija
Foto: Slobodna Bosna / James O'Brien

Bliski saradnik Madeleine Albright, nekadašnje ministrice vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, James O'Brien nominiran je za koordinatora politike sankcija, objavila je Bijela kuća.

O'Brien bi, ukoliko ga Senat potvrdi, trebao provoditi novi režim sankcija koje su uvedene nakon što je Joe Biden pobijedio na izborima za američkog predsjednika, piše Slobodna Bosna.

On bi imao titulu ambasadora i radio bi u ime State Departmenta. Biden je, kao jedno od svojih predizbornih obećanja, najavio da će korupciju proglasiti globalnim problemom i prijetnjom po interese SAD.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Nakon što je izabran, on je ubrzo ispunio to obećanje. Promijenio je i niz predsjedničkih ukaza i uredbi. O tome ko bi se mogao naći na meti američkih sankcija signalizirao je novi američki ambasador u BiH Michael Murphy.

"Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti visoku cijenu zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine", kazao je Murphy.

U jednoj od njih, bivšim državama Jugoslavije pridružio je i Albaniju, te je nakon toga Sali Berisha, nekadašnji premijer i predsjednik Albanije, stavljen na američku crnu listu.

No, proces ustanovljavanja "crnih listi" SAD je jako prespor. Protekne i po 10 godina dok se neka osoba ne nađe na njoj. Nominiranjem O'Briena za koordinatora, Bidenova administracija, očigledno, hoće da taj posao ide mnogo brže, bude kvalitetniji i efikasniji.

Budući američki koordinator za politiku sankcija SAD trenutno je vodeći u Albright Stonebridge fondaciji, konsultantskoj firmi koju je ustanovila Madeleine Albright. Prije toga bio je službenik u State Departmentu. Krajem 90-ih godina prošloga vijeka bio je i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Balkan.

Tokom svoje karijere u State Departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu saradnju s Kinom, promovirao je ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati, te je radio na tome da javno-privatna partnerstva i korporativna društvena odgovornost postanu važan element u američkoj vanjskoj politici.

O’Brien je doktorirao na Pravnom fakultetu Yale, magistrirao na Univerzitetu u Pittsburghu i diplomirao sa Macalester College u St. Paul, Minnesota. Također je član Vijeća za spoljne odnose", objavila je Bijela kuća.

Sada mu predstoji saslušanje pred Komitetom za vanjske odnose Senata SAD, te glasanje u tom - gornjem - domu američkog parlamenta. Ako sve bude išlo kako se očekuje, na novu dužnost mogao bi stupiti najkasnije do polovine naredne godinepiše Slobodna Bosna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije