Biden odlučio: Ovo će biti novi američki ambasador u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Biden odlučio: Ovo će biti novi američki ambasador u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Michael J. Murphy

Michael J. Murphy nominiran je za novog ambasadora u Bosni i Hercegovini, odlučio je predsjednik SAD-a Joe Biden, saopćeno je iz Bijele kuće.

Michael J. Murphy, član više službe za vanjske poslove u rangu ministra-savjetnika, trenutno služi kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika u Uredu za europska i euroazijska pitanja. 

Nadgleda europsku sigurnost, uključujući NATO, OESS, kontrolu konvencionalnog naoružanja i sigurnosnu politiku Arktika, kao i bilateralne odnose sa sjevernoeuropskim i baltičkim zemljama.

Skoro tri decenije njeguje svoju karijeru.

Prije toga, Murphy je bio direktor Ureda za europsku sigurnost i političko-vojna pitanja u Uredu za europska i euroazijska pitanja. Ranije je bio kao dekan škole za vodstvo i upravljanje u Nacionalnom centru za obuku vanjskih poslova.

Također, Murphy je bio zamjenik šefa misije u Američkoj ambasadi u Bocvana, a također i kao otpravnik poslova. Bio je zamjenik šefa misije u Američkoj ambasadi u Prištini na Kosovu i tri je godine bio politički savjetnik u Ambasadi SAD u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Prije nego što se pridružio vanjskoj diplomatiji, Murphy je radio u američkom Kongresu kao viši zakonodavni pomoćnik kongresnice Marilyn Lloyd iz Tennesseeja. Govori jezike naših područja i francuski.

Murphy će zamijeniti aktualnog američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije