Eric Nelson: Porodice žrtava genocida u Srebrenici zaslužuju mirnu budućnost

0
Radiosarajevo.ba
Eric Nelson: Porodice žrtava genocida u Srebrenici zaslužuju mirnu budućnost
Print Screen / Nelson

Povodom obilježavanja najstrašnijeg zločina počinjenog u Evropi videoporukom obratio se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

"Pridružujem se svima koji oplakuju više od 8 hiljada nedužno ubijenih u Srebrenici. Ono što se prije 26 godina dogodilo ovdje jeste činjenica koja nikada ne smije biti zaboravljena, poricana ili umanjivana”, kazao je.

U vezi sa pravosnažnim krivičnim presudama za genocid kazao je da “počiniocima genocida ukazuju na pojedinačnu odgovornost i, nadamo se, donose određeno zadovoljenje pravde za porodice žrtava. Njihovi zločini i presude nisu odraz cijelog jednog naroda.”

"Sjedinjene Države ostaju nepokolebljive u svojoj podršci svima u BiH, a koji su voljni da rade u duhu pomirenja, fokusirani na stvaranje prilika za prosperitet za sve građane BiH koji su za mir. Porodice žrtava genocida kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost, gdje će svi imati priliku za uspjeh. Fokusiranje na povjerenje i izgradnju prosperitetne budućnosti možemo osigurati da se tragični događaj iz prošlosti ne ponovi", poručio je Nelson. 

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine će biti dostojno ispraćena i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije