Plenković o godišnjici genocida u Srebrenici: Nikada nećemo zaboraviti žrtve

6
Radiosarajevo.ba
Plenković o godišnjici genocida u Srebrenici: Nikada nećemo zaboraviti žrtve
Foto: EPA / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se danas na društvenim mrežama u povodu 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Hrvatska je u mislima sa Bosnom i Hercegovinom, naglasio je.

"Prije 26 godina, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8 tisuća bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti.

Danas odajemo počast tisućama nedužnih bošnjačkih žrtava koje nikada nećemo zaboraviti ", naveo je Plenković na Twitteru.

Danas će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović koji je imao svega 16 godina kada je likvidiran. Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti.

Ove godine će biti dostojno ispraćena i jedna žena Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bit će ukopani ove godine i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari jeste Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije