Ratna fotografija novinara iz Srbije otkrila tragičan kraj trojice Srebreničana

5
Radiosarajevo.ba
Ratna fotografija novinara iz Srbije otkrila tragičan kraj trojice Srebreničana
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Fotografija iz Sandića

Uz podršku oklopnih transportera, tenkova, protivavionskih topova i artiljerije, 13. jula 1995.godine, srpske snage su zauzele položaje duž ceste Bratunac-Konjević polje - Milići u namjeri da ne dozvole srebreničkoj koloni prelazak puta.

Na širem prostoru sela Pobuđe blokirano je oko 8.000 ljudi. Specijalna jedinica MUP-a Republike Srpske, pod komandom Ljubomira Borovčanina, zahvaljujući ukradenoj opremi od UNPROFOR-a, prevarom zarobljava one ljude koje nisu uspjeli uloviti prethodnog dana, pisao je Avdo Huseinović, poznati publicista, istraživač, autor brojnih dokomentarnih filmova u tekstu na portalu Ins.ba.

Deportacija žena i djece iz Potočara i dalje traje. Iz autobusa se vide kolone zarobljenih i ubijenih muškaraca pored puta Bratunac -Vlasenica.

Ramo i Nermin

Kotlina Drinjače i Jadra postala je dolina suza, beznađa i očaja.

Beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac, televizijskom kamerom zabilježio je predaju Bošnjaka na jednoj poljani kod sela Sandići.

Zarobljenici, njih nekoliko hiljada se odvode na sabirna mjesta, stadion u Novoj Kasabi i livadu u Sandićima.

Na tim snimcima se vidi i Ramo Osmanović iz sela Dobrak kod Skelana, koji doziva sina Nermina riječima:

“Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte.“

Prva velika egzekucija dijela ovih zarobljenika, dogodila se nekoliko sati kasnije, 13. jula 1995. godine oko 18 sati u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica. Tijela ispred zadruge je snimio Piroćanac, nepunih sat vremena nakon pogubljenja, dok se u automobilu vozio zajedno sa Ljubomirom Borovčaninom, zamjenikom komandanta Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske.

Najvjerovatnije, u Kravici su ubijeni Ramo i Nermin Osmanović i njihove su kosti pronađene 2008. godine. Kostur Nermina pronađen je u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramin na suprotnom kraju - u Zelenom Jadru kod Srebrenice. Ukopani su 2009.godine u mezarju u Potočarima.

Pored nekolicine TV snimaka zarobljavanja Bošnjaka u Sandićima, nakon 21 godinu pojavila se i fotografija zarobljavanja četvorice mladića.

Upornom istragom, a koja je uključivala provjeru desetina imena osoba koje su se na njoj navodno nalazile, utvrdili smo da je neko od srpskih novinara zabilježio foto aparatom predaju četvorice Bošnjaka, i to: Samira Krdžića, Rašida Sulejmanovića, Nezira Bektića i Kemala Gabeljića.

Nakon zarobljavanja, odvedeni su na egzekuciju u Zemljoradničku zadrugu Kravica.

Majke spasile dječaka

Prvi sa fotografije Samir Krdžić je uspio preživjeti egzekuciju, dok su ostala trojica nesretnih mladića, ubijeni.

Krdžić mi je potvrdio „da su zarobljeni u Sandićima i da su mučeni u kući koja se vidi na fotografiji".

Odvedeni su zajedno kada i grupa u kojoj je bio tadašnji dječak Enver Husić, koji je uspio pobjeći ulaskom u jedna autobus sa srebreničkim ženama i djecom, kada se zaustavio da obližnjoj česmi natoči vodu.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka sa slike u Sandićima, pronađeni su i ukopani u Potočarima.

Rašid (Jahija) Sulejmanović iz Konjević polja, rođen 8.februara 1974.godine, ukopan je 11. jula 2007.godine, Nezir (Salko) Bektić, rođen 6.aprila 1958.godine u Sućesci kod Srebrenice, zajedno sa dvojicom braće Redžepom i Sakibom ukopan 11.jula 2011.godine, dok je Kemal (Avdo) Gabeljić iz Bučinovića kod Srebrenice, rođen 29.aprila 1973.godine, ukopan 11. jula 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije