Italijanski stručnjaci zavirili u kartone umrlih: Utvrdili pet bitnih činjenica

Radiosarajevo.ba
Italijanski stručnjaci zavirili u kartone umrlih: Utvrdili pet bitnih činjenica
Foto: EPA-EFE / Italijanski stručnjaci zavirili u kartone umrlih

Visoki Institut za zdravstvo (ISS) u Italiji, uradio je analizu smrtnosti na Apeninima na osnovu 1.500 medicinskih kartona osoba koje su preminule od koronavirusa, što je samo deo od ukupno 16 hiljada umrlih u Italiji, ali se uzorak sa naučne tačke može smatrati reprezentativnim.

Analiza koju je predstavio predsjednik Silvio Brusaferro pokazala je da oboljeli umiru dvije do pet sedmica nakon zaraze, da je riječ uglavnom o osobama iznad 70 godina, da je prosječna starost umrlih 80 godina, da virus pogađa više muškarce, jer je od ukupno zaraženih čiji su kartoni obuhvaćeni analizom, preminulo 32 posto žena, prenosi Tanjug.

Analiza je pokazala i da su ljudi koji su patili od drugih oboljenja više izloženi riziku od smrtnosti: 63 posto umrlih je imalo više od tri patologije.

Brusaferro je skrenuo pažnju na podatak da smrt nastupa dvije do pet sedmica nakon zaraze, što znači da postoji relativno dug tok bolesti i da je to, kako on vidi, i jedan od razloga zašto i dalje u Italiji bilježi veliki broj smrtnih slučajeva.

Urađena analiza potvrđuje da su osobe iznad 70 godina starosti oni koji su najviše stradali.

U nizu italijanskih gradova pokrenute su istrage zbog visokog procenta smrtnosti u staračkim domovima.

Samo u regiji Ligurija u 230 staračkih domova 800 osoba je umrlo, najviše stanara domova, ali i osoblja koje ih opslužuje.

Prvi nalazi pokazuju da su uzroci ovako visoke smrtnosti bili "nepažnja, površnost, i propusti u upravljanju zdravstvenim ustanovama u kojima su starije osobe umirale masovno, usljed širenja virusa."

"Generalnog imamo razloga za blagi optimizam, brojevi opadaju zahvaljujući poštovanju rigoroznih mjera, ali još uvijek se ne smijemo opustiti", rekao je Brusaferro. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije