Italija klizi u haos: Još četiri žrtve koronavirusa, Covid-19 se širi Europom

J. M.
Italija klizi u haos: Još četiri žrtve koronavirusa, Covid-19 se širi Europom

U Italiji su u utorak od koronavirusa preminule još četiri osobe čime se broj žrtva u ovoj zemlji povećao na 11. Posljednje četiri žrtve su 84-godišnjakinja iz Nembroa (pokrajina Bergamo), 91-godišnji muškarac iz San Fiorana, 83-godišnja žena iz Codognoa (provincija Lodi) i 76-godišnjakinja koja je hospitalizirana u Trevisu. 

Kako je tokom konferencije za novinare izvijestio izvanredni povjerenik Angelo Borrelli, u Italiji su dosad 322 osobe zaražene od virusa Covid-19. Novost je širenje virusa na jug zemlje što pokazuju tri zaražene osobe na Siciliji.

To nije sve: Iz Italije se virus širi u ostatak Europe. Prve zaražene osobe u Hrvatskoj i Švicarskoj virus su "pokupile" u Milanu, dok se prvi slučaj koronavirusa u Barceloni veže za 36-godišnju Italijanku sa prebivalištem u Španiji koja se vratila s puta u domovinu.

Italijanka koja radi na recepciji jednog hotela u austrijsklom Tirolu smještena je u karantin zajedno sa svojim partnerom, također Italijanom, dok su svi gosti hotela zatvoreni u objektu.

"U Italiji postoji starija populacija i to objašnjava veliku stopu smrtnosti od 2-3 posto. Stariji su krhkiji, to vidimo kod gripa. Od gripa ih možemo zaštititi cjepivom, no još nema cjepiva za koronavirus", izjavio je Giovanni Rezza, direktor odjela za zarazne bolesti Istituta Superiore di Sanità na konferenciji za novinare.

Epidemijom koronavirusa širom svijeta zaraženo do utorka navečer više od 80 hiljada ljudi, dok ih je umrlo više od 2.700.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije