Italija izlazi iz najdužeg karantina na svijetu, ovako danas izgleda život tamo

Radiosarajevo.ba
Italija izlazi iz najdužeg karantina na svijetu, ovako danas izgleda život tamo
Foto: EPA-EFE / Rim nakon karantina

Prvi put u devet sedmica Italijani od danas mogu šetati i posjetiti rodbinu, nakon što je pandemijom koronavirusa najpogođenija zemlja Europe počela s ublažavanjem restrikcijskih mjera.

Četiri miliona ljudi, od čega oko 72 posto muškaraca, vratit će se na gradilišta i u tvornice kako bi ekonomski uzdrmana zemlja ponovo pokrenula aktivnosti.

Restorani koji su preživjeli najgoru krizu unazad nekoliko generacija otvorit će se samo za uslugu naručivanja hrane za van, no barovi pa čak i sladoledarnice će ostati zatvoreni, javlja Hina, prenosi Index.

Javni prijevoz se ne preporučuje, a u javnim prostorima svi će morati nositi maske.

Wuhan, kineski grad u pokrajini Hubei i izvorište fatalnog virusa SARS-CoV-2 , objavio je 23. januara karantin koji je trajala 76 dana, a nekoliko sedmica kasnije to je učinila i Italija

Tako je Italija postala prva zapadna demokracija koja se zbog bolesti COVID-19 potpuno zatvorila. Službeno je u Italiji uslijed epidemije umrlo 28.884 ljudi, najviše u Europi.

Također, posljedice po ekonomiju su dosegle historijske razmjere. Očekuje se da će treća najveća ekonomija eurozone doživjeti najveći pad od Velike krize 30-ih godina 20. stoljeća.

Čak 62 posto Italijana smatra da će im zbog mjera karantina trebati psihološka pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije