Istraživanje: Da li vakcina protiv COVID-a utiče na plodnost kod muškaraca

4
Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Da li vakcina protiv COVID-a utiče na plodnost kod muškaraca
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ako ste muškarac koji je oklijevao da se vakciniše protiv COVID-a iz straha, koji se širi na društvenim mrežama - da cjepivo može uzrokovati sterilitet - možete se cijepiti bez brige.

Broj i kvaliteta sperme nisu opali kod zdravih mladića nakon primanja prve ili druge doze cjepiva Pfizer ili Moderna, prema novoj studiji objavljenoj u četvrtak u JAMA-i.

"Sad imamo dokaze koji bi vas trebali uvjeriti da je rizik od imunizacije koja ugrožava vaš broj spermija izuzetno nizak", rekao je dr. David Cohen, komedicinski direktor Instituta za ljudsku reprodukciju u Chicagu, koji nije bio uključen u istraživanje. Cohen je bio koautor sistemskog pregleda koji je otkrio da se novi koronavirus ne prenosi spolnim putem.

"Ovo je umirujući podatak koji sugerira da kvaliteta sperme nije značajno promijenjena primanjem dvije doze jednog od novih mRNA cjepiva protiv infekcije COVID-19", rekao je i Allan Pacey, profesor andrologije sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji, koji također bio nije uključen u studiju.

"Nadam se da će ovo pružiti određenu sigurnost svim muškarcima koji bi mogli biti zabrinuti zbog svoje plodnosti ako prihvate neku od ovih vrsta cjepiva", rekao je Pacey, koji je ujedno i glavni urednik časopisa Human Fertility.

U studiji su korišteni uzorci spermija od 45 muškaraca u dobi od 25 do 31 godine, koji su prethodno pregledani kako bi bili sigurni da nemaju problema s plodnošću. Uzorci su uzeti prije prve injekcije mRNA cjepiva, zatim 70 dana nakon druge doze. Zatim je uzorak ispitan kako bi se utvrdio volumen, koncentracija, pokretljivost i ukupan broj spermija.

"Nismo pronašli promjene u parametrima sperme kod mladih zdravih muškaraca koje smo proučili, a koji su primili obje doze mRNA cjepiva", rekao je autor studije dr. Ranjith Ramasamy, direktor muške reproduktivne medicine i kirurgije s Univerziteta u Miamiju.

Studija nije testirala vakcine kao što su Johnson&Johnson ili AstraZeneca koja se ne temelje na mRNA platformama.

"Međutim, mislimo da je mehanizam djelovanja ovih cjepiva prilično sličan unatoč različitom genetskom materijalu, pa na temelju biologije ne mislimo da bi s druga dva cjepiva trebalo biti išta drugačije", rekao je Ramasamy.

Ipa, potrebne su dodatne veće studije s muškarcima različite dobi kako bi se potvrdili rezultati studije, rekao je Pacey.

COVID-19 može utjecati na spermu

Iako cjepivo nije imalo utjecaja na mušku spermu, sam virus mogao bi biti štetan za muški reproduktivni trakt, prema maloj studiji objavljenoj u januaru.

U usporedbi sa zdravim muškarcima koji nisu imali COVID-19, studija je otkrila značajan porast upale i oksidativnog stresa u stanicama sperme koje pripadaju muškarcima koji imaju COVID. Virus je također negativno utjecao na pokretljivost i oblik sperme.

Razlike su rasle s težinom bolesti, pokazalo je istraživanje.

Nije iznenađujuće da bi SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, mogao utjecati na reproduktivni sustav muškarca, jer se i u testisima također nalaze ACE2 receptori - "isti receptori koje virus koristi za pristup tkivima pluća", objasnio je Pacey.

Pacey je pregledao preko desetak studija objavljenih na tu temu, a za CNN je u januaru rekao da je zaključio da je "svaki mjerljivi učinak koronavirusa na plodnost muškaraca vjerojatno samo neznatan i privremen."

Lijekovi koji se koriste za liječenje COVID-a također mogu utjecati na broj i kvalitetu sperme, pa bi trebalo provesti veće studije kako bi se osiguralo da je virus bio uzročnik: "Znamo da neki virusi kao što su Zika ili Ebola mogu ostati u testisima dugo vremena - dugo nakon što se čovjek oporavio od njih. Stoga moramo proučavati muškarce na duži rok kako bismo znali je li i to slučaj za COVID-19."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije