Naučnici objasnili: Tvrdnje da vakcine utiču na plodnost žena nisu tačne

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici objasnili: Tvrdnje da vakcine utiču na plodnost žena nisu tačne
Foto: EPA-EFE / Moskva

Tvrdnje na društvenim mrežama da bi vakcina protiv COVID-a moglo utjecati na plodnost žena nisu tačne, rekli su stručnjaci.

Objave pogrešno sugeriraju da bi cjepivo Pfizer moglo prouzročiti neplodnost žena ili uzrokovati da tijelo "napadne" posteljicu.

Ali ne postoji "vjerojatan biološki mehanizam" kojim bi cjepivo moglo utjecati na vašu plodnost, kaže za BBC prof. Lucy Chappell, profesorica opstetricije na King's Collegeu u Londonu i glasnogovornica Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa.

Kako djeluje cjepivo?

Vakcina djeluje tako što tijelu šalje poruku - "uputstvo", omogućavajući mu da proizvede mali, bezazleni fragment prepoznatljivog "šiljka" koronavirusa.

To potiče vaš imunološki sistem da krene u akciju, stvarajući antitijela i bijele krvne stanice za borbu protiv ovog virusa - a naše tijelo znat će ga prepoznati ako ga ponovno sretnemo i znat će kako se treba boriti protiv njega.

Vakcina vam "ne može vam dati virus i ne može utjecati na vaše genetske podatke".

Te "glasničke čestice" u vakcini izuzetno su kratkog vijeka: isporučuju svoju poruku i potom nestaju. Zato se cjepivo Pfizer mora čuvati tako pažljivo - genetski se materijal raspada i vrlo lako postaje beskoristan.

Profesorica Nicola Stonehouse, virologinja s Univerziteta Leeds, rekla je da ne postoji način na koji bi to moglo utjecati na reproduktivno zdravlje.

Šta govore dokazi?

Na internetu su neki ljudi ukazali na navode u ranijoj verziji smjernica koju je objavila vlada Velike Britanije, u kojima je stajalo da "nije poznato" da li cjepivo Pfizer utiče na plodnost. Od tada su navodi ažurirani, kako bi se pojasnilo da studije na životinjama ne ukazuju na štetne učinke na reproduktivni sustav.

Dio zabune ovdje je oko toga kako naučnici opisuju stvari u usporedbi s onim kako bi ih većina nas razumjela u svakodnevnom životu. Kad naučnici kažu da "nema dokaza", podrazumijevaju da još nije bilo dugoročnog istraživanja o tome - ali to ne znači da ne znaju sve činjenice ili da ne znaju šta rade.

"Zapravo", istaknula je prof. Chappell, "postoji mnogo dokaza iz drugih neživih virusnih vakcina, uključujući onu protiv gripe, da nemaju utjecaja na plodnost te su potpuno sigurni i preporučeni za upotrebu tokom trudnoće".

A dobivanje infekcije COVID - od koje cjepivo štiti - moglo bi utjecati na plodnost, pa je "mnogo vjerojatnije da ćete imati problema s plodnošću nakon COVID-a nego nakon vakcine", objasnila je i prof. Stonehouse.

Lažne tvrdnje o posteljici

Neke glasine sugeriraju da bi cjepivo moglo ugroziti plodnost, jer sadrži proteine koji se koriste i za stvaranje placente. Objave na društvenim mrežama tvrde da bi ovo moglo dovesti do toga da "tijelo napadne posteljicu".

To nije istina - cjepivo sadrži protein koji malo podsjeća na onaj koji se koristi u razvoju posteljice, ali nije dovoljno sličan da zbuni tijelo. 

"Činjenica da dotični proteini imaju sličnost u prolazu ne znači ništa", kaže prof. Chappell, "budući da na različitim mjestima u prirodi postoji mnogo sličnih proteina - njihova precizna duljina i slijed čine ih prepoznatljivima".

Prof Chappell, koja se bavi zdravljem trudnica i osoba koje se nadaju trudnoći, rekla je da se "ne brine" zbog plodnosti i vakcine.

Također, zamjenik glavnog medicinskog službenika za Englesku Jonathan Van-Tam, odgovarajući na pitanja gledatelja BBC-a, rekao je: "Nikad nisam čuo za vakcinu koja utječe na plodnost."

Opisao je prijedlog kao "gadnu, pogubnu priču o zastrašivanju, ali to je sve".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije