... / Ispovijest pacijenta koji je prebolio COVID-19: Brinula me samo jedna stvar

11. 03. 2020. u 15:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 111

Danac Jakob Tage Ramlyng bio je zaražen novim sojom koronavirusa, ali je bolest bila blaga. Najviše ga je brinulo hoće li zaraziti druge.

Ramlyng, 45-godišnji novinar, bio je prvi Danac pozitivan na koronavirus koji je pokupio na odmoru u sjevernoj Italiji. Nakon nešto manje od dvije sedmice u kućnoj izolaciji, testovi su pokazali da je zdrav. 

"Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu", kazao je Remlyng, prenosi Index.

"Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lijekove jer mi je bilo dobro", rekao je Reutersu. 

Najveća briga mu je bila da ne zarazi druge

Koronavirus je najopasniji za starije i one kronično bolesne. Znajući da virus za neke može biti fatalan, Ramlynga je najviše brinulo hoće li ga prenijeti dalje. 

"Nisam želio biti onaj koji druge čini bolesnima. To je bila moja najveća briga i mislim da je to najveća briga svih zaraženih, da ne želimo da se ta stvar širi. Radije ću ostati u kući sedmicu ili dvije duže ako tako mogu spriječiti da se neko zarazi", rekao je Ramlyng. 

Nil Monro, 22-godišnji Španjolac koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka u Barcelonu sa Sedmice mode u Milanu. I on je želio javnosti poručiti da simptomi mogu biti blagi. 

Simptomi koje je imao nisu bili bitno drugačiji od prehlade

"Malo povišena temperatura, glavobolja, opći osjećaj nelagode. Svako bi mislio da je to obična prehlada."

Simptomi su se javili nakon povratka u Španjolsku pa je pozvao Hitnu službu koja ga je uputila u bolnicu na testiranje. Potom je stavljen u karantin. 

"Želio bih umiriti ljude. Ako ste mladi, slijedite preporuke nadležnih. Ako ste stariji ili osoba s nekom bolesti koju imate otprije, budite oprezni. Ne idite na događaje s mnogo ljudi i dobro pazite na higijenu", rekao je Monro, prenosi Index. 

NEMA KOMENTARA