Iranski parlamentarac nudi tri miliona dolara za ubistvo Donalda Trumpa

Radiosarajevo.ba
Iranski parlamentarac nudi tri miliona dolara za ubistvo Donalda Trumpa
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Iranski zastupnik ponudio je tri miliona dolara nagrade onome ko ubije američkog predsjednika Donalda Trumpa i ocijenio da bi Iran izbjegao prijetnje kad bi posjedovao nuklearno oružje, a raspisanu nagradu američki ambasador nazvao je "apsurdnom".

Napetosti rastu proporcionalno otkad je Trump povukao Washington iz teheranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2018. godine i ponovno Iranu nametnuo sankcije. Prijepor je eskalirao u niz osvetničkih vojnih napada s obje strane. 

“U ime ljudi iz pokrajine Kerman, platit ćemo nagradu od tri miliona dolara u gotovini onome ko ubije Trumpa”, rekao je zastupnik Ahmad Hamzeh pred 290 parlamentaraca, izvijestila je ISNA.

Nije rekao podupiru li nagradu iranske vjerske vođe.

“Da danas imamo nuklearno oružje, bili bismo zaštićeni od prijetnji… Naš plan trebao bi uključivati proizvodnju dalekometnih raketa koje mogu nositi nekonvencionalne bojeve glave. Ovo je naše prirodno pravo”, rekao je.

Nuklearni sporazum iz 2015. (JCPOA), koji je Iran dogovorio s Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om, trebao bi omogućiti razvoj samo civilnog nuklearnog programa, a razvoj vojnog programa onemogućiti.

Pošto su se Sjedinjene Države povukle iz JCPOA-e i obnovile sankcije tada je i Iran počeo smanjivati ispunjenje svojih obveza koje proistječu iz sporazuma.

Teheran je prošle sedmice objavio da neće poštovati ograničenja za obogaćivanje uranija predviđena JCPOA-om, ali i napomenuo da će nastaviti surađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obveze.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija protivno sporazumu odgovarajući time na američke sankcije.

Tri europske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute.

Mehanizam čini Zajednička komisija koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Iran je u ponedjeljak rekao da će se Teheran povući iz sporazuma o neširenju oružja (Non-Proliferation Treaty, NPT) ako se ponovno uvedu međunarodne sankcije.

Američki ambasador Wood rekao je da iranska prijetnja izlaska iz sporazuma, koji je osnova za kontrolu globalnog nuklearnog naoružanja od hladnog rata, može odjeknuti kao “vrlo, vrlo negativna poruka”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije