Stravični rekordi: Prošle godine u Meksiku ubijeno skoro 35 hiljada ljudi

AA
Stravični rekordi: Prošle godine u Meksiku ubijeno skoro 35 hiljada ljudi
Foto: Twitter / Ilustracija

U Meksiku su prošle godine izvršena 34.582 ubistva, najviše od 1997. godine od kada se prikupljaju zvanični podaci o ovim teškim nedjelima.

Meksičke vlasti su saopćile da je ovo prosječno 95 ubistava dnevno, ili četiri po satu. Također, broj ubistava izvršenih prošle godine veći je za 2,5 posto nego godinu ranije.

U Meksiku, zemlji sa oko 126 miliona stanovnika, problem ubistava je sve veći od 2006. godine kada je značajno intenzivirana borba protiv trgovine drogom.

Prema podacima Sekretarijata Nacionalnog sistema javne sigurnosti Meksika, od tada je skoro 275.000 osoba ubijeno u toj zemlji.

Iako su u nekoliko akcija uhapšeni ili ubijeni vodeći ljudi, kampanjom ipak nisu uspjeli smanjiti nasilje vezano za drogu, pa su čak imali i više ubistava jer su se kriminalne grupe počele međusobno obračunavati.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je ranije izjavio da će nasilje u Meksiku biti smanjeno mnogo snažnijom i odlučnijom borbom protiv siromaštva i isključivosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije