Zvijezde Davosa: Šta su Greta Thunberg i Donald Trump poručili jedno drugom

Radiosarajevo.ba
Zvijezde Davosa: Šta su Greta Thunberg i Donald Trump poručili jedno drugom
FOTO: EPA / Danas u Davosu

Klimatska aktivistica Greta Thunberg i američki predsjednik Donald Trump definitivno su najveće zvijezde Svjetskog ekonomskog foruma.

Iako je sve zanimalo hoće li se dvojac, koji se do sada nije libio kritika jedno prema druome, susresti u hodnicima u Davosu, to se nije dogodilo, prenosi Tportal.hr.

Iako indirektno i bez spominjanja imena Trump je tokom govora prozvao i Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste. 

"Sada je vrijeme za optimizam i da odbacimo višegodišnje proroke propasti i njihova predviđanja apokalipse. Oni su predvidjeli i prenapučenost planeta i nestanak nafte. Nećemo nikada dopustiti da radikalni socijalisti unište našu ekonomiju", kazao je Trump.

Između ostalog najavio je da će se SAD priključiti "Inicijativi trilijun stabala", kojoj je za cilj da se svjetske države obveže na sadnju trilijun stabala kroz sljedećih deset godina.

Kamere su ipak uhvatile Gretu Thunberg kako sluša Trumpovo obraćanje u Davosu.

Danas u Davosu  - undefined

FOTO: EPA: Danas u Davosu

Thunberg je njegovu najavu komentirala u svom obraćanju koje je uslijedilo pola sata kasnije.

"Sadnja drveća je dobra, naravno, ali nije ni blizu dovoljna jer ne može nadomjestiti pravo obnavljanje prirode. Ne trebaju nam smanjene emisije, emisije trebaju u potpunosti prestati", rekla je Thunberg.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije