Iranci se smrzavaju unatoč ogromnim zalihama plina

0
Radiosarajevo.ba
Iranci se smrzavaju unatoč ogromnim zalihama plina
Foto: EPA / Ilustracija/Plin

Građani Irana trpe nestašicu plina. Javne ustanove rade skraćeno kako bi uštedjelo na grijanju.

I to usprkos tomu što Iran posjeduje drugu po redu najveću rezervu zemnog plina na svijetu.
Početkom septembra 2022. iranski ministar nafte Javad Ovji upozorio je na hladnu zimu i na to da bi plin mogao postati rijetka roba. Međutim, ovo upozorenje nije uputio iranskom stanovništvu, nego Europljanima.

"Vlade su vam loše", rekao je ministar u jednom televizijskom intervjuu.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Ukinuti ekonomske sankcije

Belgijanac optužen za "špijunažu" u Iranu, osuđen na 40 godina zatvora

Belgijanac optužen za "špijunažu" u Iranu, osuđen na 40 godina zatvora

Razlog za to bila je zabrinutost europskih zemalja da će industrija i domaćinstva patiti od velikih nestašica plina zbog smanjene isporuke iz Rusije.

Tada se Iran ponudio kao alternativa za isporuku plina Europi. Istovremeno i osjetio priliku za jačanje pozicija u nuklearnim pregovorima:

"Imamo drugu najveću rezervu plina na svijetu i možemo snabdijevati ​​Europu", rekao je početkom septembra glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani .

Prije toga, kako je naglasio, bi morale biti ukinute sve ekonomske sankcije protiv Irana. Istovremeno Iran nije reagirao na zahtjeve pregovaračkih partnera za prisnijom saradnjom s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Plan Teherana nije uspio jer je energetska kriza u Europi sada popustila. U Njemačkoj, koja je u prošlosti bila posebno ovisna o ruskom plinu, "snabdijevanje plinom je stabilno", kaže nadležno tijelo. Povrh toga, tri mjeseca kasnije Iranu se vratio dobro poznati problem: nestašica plina u vlastitoj zemlji i to zbog slabe infrastrukture.

Iran ima velikih tehničkih problema s proizvodnjom plina, potvrđuje ministarstvo nafte. Ministar je upozorio stanovništvo početkom ove sedmice sa znakovitom porukom:

"Odijevajte se toplije kod kuće i smanjite potrošnju: ako koristite previše plina, morate očekivati ​​da će se snabdijevanje zaustaviti", zaprijetio je u intervjuu službenoj novinskoj agenciji Shana.

"Niko ne može reći: 'Trošim jer plaćam ono što koristim'."

Vlasti u jednoj sjeveroistočnoj pokrajini su već u četvrtak zatvorile sve kancelarije kako bi uštedjele struju i plin. Zasad samo, kako je saopćeno, na nekoliko dana.

"Nečuveno!", komentira jedna mlada majka iz Teherana u intervjuu za DW vladinu objavu.

"U zadnje tri-četiri godine doživljavamo istu dramu svaki put kad zahladi. Svaki snijeg paralizira zemlju, vlasti i škole se zatvaraju radi uštede energije."

To je slučaj i ove zime: od sredine decembra vlasti i škole u raznim pokrajinama zemlje s preko 84 miliona stanovnika zatvaraju sedmicama radi uštede plina. Međutim, poput mnogih drugih Iranaca, 37-godišnja majka nije navikla toplije se odijevati kod kuće. Svi su jednostavno naučeni na tople domove grijane jeftinim plinom. Iran ima ogromne rezerve energije, ali ih koristi krajnje neučinkovito.

"Iran pati od prekomjerne potrošnje prirodnog plina i drugih izvora energije zbog izuzetno niske energetske učinkovitosti", potvrđuje David Jalilvand na pitanje DW-a.

Jalilivand vodi konzultantsku kompaniju "Orient Matters" u Berlinu. Dodaje:

"Subvencije, koje su namijenjene ublažavanju ekonomskih poteškoća stanovništva i poticanju privrede, ovdje su važan faktor. Nekoliko pokušaja smanjenja subvencija je propalo zbog nesigurne situacije mnogih iranskih domaćinstava."

Pretjerana potrošnja industrije

Osim velike potrošnje energije u domaćinstvima, Iranu glavobolju zadaje i visoka potrošnja energije u gotovo svim industrijama, posebice u industriji željeza, čelika i cementa. Prema statistici njemačkog Saveznog instituta za geologiju i prirodne resurse, Iran je četvrti na popisu zemalja s najvećom potrošnjom plina na svijetu u 2020. Samo SAD, Rusija i Kina troše više prirodnog plina od Irana.

"U posljednja dva desetljeća Iran je uspio značajno proširiti svoju proizvodnju prirodnog plina", objašnjava Jalilvand.

"Ipak, proizvodnja je i dalje nedovoljno razvijena s obzirom na veličinu iranskih rezervi. Nedostatak pristupa ključnim tehnologijama zbog američkih sankcija ovdje također igra ulogu. Iran neće značajno proširiti kapacitete za povećanje izvoza plina u doglednoj budućnosti."

Konkurencija ili saradnja s Rusijom?

Teheran i Moskva također žele tješnje sarađivati ​​kao odgovor na američke sankcije. U julu 2022. ruska energetska kompanija Gazprom potpisala je ugovor o saradnji vrijedan 40 milijardi američkih dolara s iranskom naftnom kompanijom NIOC. Gazprom će podržati NIOC u razvoju dva plinska i šest naftnih polja. Stručnjak Jalilvand vrlo je skeptičan kad je u pitanju ovaj sporazum:

"Uostalom, Moskva nema interesa graditi moćnog rivala na globalnim tržištima, tim više što su ruska prodajna tržišta zbog sankcija znatno smanjena."

Rusija nudi naftu i plin uz značajne popuste zemljama kao što su Kina, Indija i Turska, tradicionalnim mušterijama Irana. Turska, primjerice, koja je dosad uvozila plin iz Irana, dogovara 25-postotni rabat za plin iz Rusije. Novinska agencija Bloomberg izvijestila je u decembru da turska vlada također namjerava izboriti značajni popust za iranski plin koji je već uvezla prošle jeseni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije