Velika pobjeda žena u Iranu: Ukida se moralna policija i obavezno nošenje hidžaba?

2
Hina
Velika pobjeda žena u Iranu: Ukida se moralna policija i obavezno nošenje hidžaba?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Iran je nakon višemjesečnih protesta, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, odlučio popustiti i ukinuti moralnu policiju.

"Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem" i zbog toga je ukinuta, rekao je glavni iranski tužitelj Džafar Montazeri, a prenosi AFP.

"Moralna policija raspuštena je, ali će se pravosudna vlast nastaviti baviti tim društvenim izazovom", citirao je list Shargh glavnog državnog tužitelja Mohameda Džafara Montazerija. Nisu navedeni nikakvi detalji o okolnostima ili provedbi odluke.

Potraga za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem još bez rezultata: Porodica uputila apel

Potraga za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem još bez rezultata: Porodica uputila apel

Svjetsko prvenstvo u Kataru: Zašto su reprezentativci Irana bojkotovali himnu svoje države?

Svjetsko prvenstvo u Kataru: Zašto su reprezentativci Irana bojkotovali himnu svoje države?

"To je samo prvi korak"

Režimski kritičari su sa strahom reagirali na tu objavu. Problem nije u ćudorednoj policiji, već u zahtjevu za nošenjem pokrivala za glavu, tvitao je jedan perzijski aktivist. "Žene se moraju slobodno kretati bez marama", rekao je, napominjući da bi to bio "samo prvi korak".

Promatrači kažu da, iako raspuštanje ćudoredne policije ne znači kraj obveznog nošenja marama, ono predstavlja značajan korak u uspjehu ženskog pokreta u Iranu.

Preispituje se i zakon o obaveznom nošenju hidžaba

Uz to, Iran je saopćio i da će preispitati desetljećima star zakon koji od žena zahtijeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca prosvjeda povezanih sa strogim kodeksom odijevanja. Protesti su preplavili Iran nakon smrti 16. septembra u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog porijekla koju je moralna policija uhapsila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Užasni prizori iz Teherana: Policajci pucali na ljude, po vagonima tukli žene koje nisu pokrile kosu

Užasni prizori iz Teherana: Policajci pucali na ljude, po vagonima tukli žene koje nisu pokrile kosu

Demonstranti su palili marame za glavu i uzvikivali protuvladine slogane. Od smrti Amini sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom sjevernom dijelu Teherana. "I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)" treba li zakon izmijeniti, rekao je jučer iranski državni advokat Mohamad Džafar Montazeri.

"Rezultati se očekuju za sedmicu ili dvije"

On, prema novinskoj agenciji ISNA, nije precizirao što bi se u zakonu moglo promijeniti odlukom ta dva tijela, koja su u većinskim rukama konzervativaca. Tim za reviziju sastao se u srijedu s parlamentarnom komisijom za kulturu "i rezultati se očekuju za sedmicu ili dvije", rekao je glavni državni advokat.

Predsjednik Ebrahim Raisi jučer je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu. "Ali postoje metode provedbe ustava koje mogu biti fleksibilne", rekao je u televizijskom obraćanju.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u aprilu 1983., četiri godine nakon Islamske revolucije kojom je svrgnuta monarhija koju je podržavao SAD. To ostaje vrlo osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci inzistiraju da bi hidžab trebao biti obvezan, dok reformisti to žele prepustiti individualnom izboru.

Stotine ubijenih

Nakon što je zakonom hidžab postao obavezan, s promjenom normi odijevanja postalo je uobičajeno vidjeti žene u uskim trapericama i širokim, šarenim maramama. Ali u julu ove godine Raisi, ultrakonzervativac, pozvao je na mobilizaciju "svih državnih institucija za provedbu zakona o nošenju marama".

Međutim, mnoge su žene nastavile kršiti nametnuta im pravila. U septembru je glavna iranska reformistička stranka pozvala na ukidanje zakona o obveznom hidžabu.

Unija islamske narodne stranke Irana, koju su osnovali rođaci bivšeg reformističkog predsjednika Mohamada Hatamija, u subotu je zatražila od vlasti da "pripreme zakonske elemente koji utiru put za ukidanje zakona o obveznom hidžabu". Opoiciona skupina također poziva da se "službeno objavi kraj aktivnosti ćudoredne policije" i "dopusti mirne demonstracije", stoji u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije