Djevojka za koju tvrde da je ubijena na protestima u Iranu, javila se BBC-u: 'Živa sam'

3
Radiosarajevo.ba
Djevojka za koju tvrde da je ubijena na protestima u Iranu, javila se BBC-u: 'Živa sam'
Foto: EPA / Protesti u Iranu

*Tekst ažuriran, 26. septembra, u 14:25 sati

Hadis Najafi, djevojka iz Irana, koja je postala jedan od simbola borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu, nakon što ju je policija ubila na brutalan način tokom protesta na ulicama Karaja, gdje se veliki broj ljudi okupio kako bi izrazio negodovanje zbog smrti Mahse Amini.

Hadis Najafi, čiju fotografiju mnogi objavljuju na društvenim mrežama. Imala je samo 20 godina, piše iranwire.com, a svjetski mediji su prenijeli informaciju da je ubijena sa šest metaka u grudi, lice i vrat. Sve to se ispostavilo kao lažna vijest.

"Imala je 20 godina i izašla na proteste zbog ubijanja Mahse Amini. Juče je vezala kosu i odvažno krenula u borbu protiv diskriminacije, ugnjetavanja i ugrožavanja žena. Danas je ubijena", bilo jre navedeno u objavama brojnih medija.

Nedugo zatim Hadis Najafi se javila perzijskom BBC-u.

"Žena koja je vezala kosu postala je simbol hrabrosti i hrabrosti demonstranata na ulicama Irana, rekla je u video pozivu za BBC da ona nije Hadis Najafi, čija je smrt objavljena. U video poruci, on kaže: "Borim se za Mahsu", navodi se u objavi na Twitteru.

Ranije je novinarka i zagovornica prava žena Masih Alinejad objavila vijest o smrti Hadis Nadžafi, objavivši njeno ime i video.

"Zajedno sa detaljima tragedije: oružane snage pucale su u ovu djevojku šest puta nakon što je vezala kosu i hrabro zakoračila usred protesta u Karaju", napisala je Masih Alinejad.

Srećom, ispostavilo se da to nije tačno, te se izvinjavamo čiateljima na prvim pogrešnim informacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije