SAD uvele nove sankcije Iranu

2
Fena
SAD uvele nove sankcije Iranu
Foto: AA / Bijela kuća

Sjedinjene Države u srijedu su uvele nove sankcije Iranu, kažnjavajući iranske zvaničnike i entititete zbog cenzure na internetu i gušenja protesta nakon smrti mlade žene u pritvoru iranske policije za moral.

Demonstracije podstaknute smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru 16. seprembra postale su jedan od najvećih izazova iranskom klerikalnom čelništvu od Islamske revolucije iz 1979.

Američko ministarstvo trezora navodi u saopćenju da je uvelo sankcije zvaničnicima islamske Revolucionarne garde, pokrajinskim i iranskim zatvorskim zvaničnicima, kao i za dva entiteta optužena za "napore na ometanju digitalnih sloboda u Iranu".

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

Joe Biden: Ako Rusija bude koristila nuklearno oružje, to bi bila ozbiljna greška

Američka akcija usmjerena je protiv Hedayata Farzadija, koga ministarstvo trezora optužuje da upravlja zatvorom Evin, koji uglavnom drži političke zatvorenike, i gdje su, po navodima Washingtona, poslani brojni demonstranti. Seyyed Heshmatollah Hayat Al-Ghaib, generalni direktor Pokrajinskih zatvora Teherana – pozicije za koju ministarstvo trezora tvrdi da mu omogućuje nadzor nad Evinom – također je imenovan.

Zapovjednik obavještajne organizacije Revolucionare garde Mohammad Kazemi, i Abbas Nilforushan, zamjenik operativnog zapovjednika garde, kao i drugi zvaničnici, također su imenovani, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije