Informacije ukrajinskih špijuna: Rusi gomilaju svoje snage ispred jednog grada u Donjeckoj oblasti

0
Radiosarajevo.ba
Informacije ukrajinskih špijuna: Rusi gomilaju svoje snage ispred jednog  grada u Donjeckoj oblasti
Foto: AA / Ilustracija / Rat u Ukrajini

Ukrajinska je vojska u nedjelju rekla da su Rusi na područje oko grada Časiv Jara u Donjeckoj oblasti doveli možda čak i 25 hiljada vojnika.

"Neprijatelj je kod Časiv Jara oformio grupu od 20 do 25 hiljada vojnika" rekao je Nazar Vološin, glasnogovornik brigade Horticije.

Američki trust mozgova Institut za proučavanje rata (ISW) opisao je Časiv Jar kao grad-tvrđavu. Kad bi Rusi osvojili Časiv Jar, to bi im omogućilo da napadnu druge ukrajinske obrambene utvrde, smatra ISW. Uz to, ruska bi vojska tada mogla izolirati grad Kostjantinivku u Donjeckoj oblasti, što bi, tvrdi ISW, kompromitiralo kičmu ukrajinske obrane u toj oblasti.

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Čelni čovjek ukrajinske vojske general-pukovnik Oleksandr Sirski rekao je u travnju da Rusija želi probiti ukrajinske obrambene pozicije koje se nalaze zapadno od Bahmuta u Donjeckoj oblasti, zauzeti Časiv Jar te stvoriti uvjete za približavanje Kramatorsku, gradu koji se nalazi sjeverozapadno od Časiv Jara.

Sirski je rekao da Moskva Časiv Jar želi zauzeti do 9. maja.

"Ukrajinski i ruski vojnici borili su se 4. maja kod Časiv Jara, ali nema potvrda o promjenama na frontu", ustvrdio je u subotu ISW.

Rusija se fokusirala na istočni dio fronta, one zapadno od Bahmuta i Avdiivke. Podsjetimo, Avdiivku je osvojila u februaru 2024. godine.

Ukrajinska je vojska u nedjelju, 5. maja rekla da je tokom protekla 24 sata kod Bahmuta odbila desetak ruskih napada. Navela je da su Rusi napali sela Kliščivku i Ivanivsku.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo je u nedjelju da je ruska vojska u nedjelju, 5. maja napala ukrajinske položaje kod Bahmuta i oko Kliščivke.

Službena je Moskva pak rekla da su ruske snage "oslobodile" selo Očeretine koje se nalazi sjeverozapadno od Avdiivke.

Ukrajinska je vojska krajem aprila rekla da su se Rusi uspjeli utaboriti u Očeretinama te da borbe tamo još uvijek traju.

ISW je rekao da su Rusi između petka i subote ostvarili "značajne taktičke pomake" kod sela Arhanhelske koje se nalazi sjeverozapadno od Avdiivke.

Ruski su mediji u maju rekli da se ukrajinska vojska povukla iz toga sela, a ISW je rekao da video snimke načinjene u petak pokazuju da su ukrajinske snage selo napustile preko sjevera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije