Ima li kraja? Iz Moskve stigla prijetnja članicama UN-a

5
Radiosarajevo.ba
Ima li kraja? Iz Moskve stigla prijetnja članicama UN-a
Foto: EPA-EFE / Iz Moskve stigla prijetnja članicama UN-a

Rusija je danas upozorila članice Ujedinjenih nacija da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD-a da se Moskva suspenduje iz Savjeta za ljudska prava bila smatrana "neprijateljskim gestom" sa posljedicama po bilateralne odnose, navodi se u dopisu u koji je imala uvid agencija Reuters.

SAD su početkom sedmice saopštile da će tražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila rusku vojsku za ubistvo više stotina civila u gradu Buči.

Generalna skupština UN-a sutra će se u Njujorku glasanjem izjasniti o ovoj mjeri.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Za suspenziju neke države iz Savjeta za ljudska prava potrebna je dvotrećinska većina, ukoliko je ta zemlje izvršila ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava. Savjet za ljudska prava ima 47 članica i sjedište u Ženevi.

U dopisu ruska misija u UN-u zatražila je od članica Ujedinjenih nacija da se izjasne protiv "antiruske rezolucije". Nije poznato koliko je država dobilo dopis.

"Vrijedno je pomenuti da će, ne samo podrška sličnoj inicijativi, već i uzdržanosti i neučešće tokom glasanja, biti smatrano neprijateljskim gestom. Pored toga, stav svake države bit će uzet u obzir tokom razvoja bilateralnih odnosa i radu na važnim pitanjima unutar okvira UN-a", ističe se u dopisu, piše N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije