SAD želi suspendirati Rusiju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

4
Hina
SAD želi suspendirati Rusiju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava
FOTO: AA / Ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva

Sjedinjene Države zatražit će od Opće skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je američka ambasdorica pri UN-u nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u Buči.

Suspenziju zbog grubog i sistemskog kršenja ljudskih prava može izglasati dvotrećinska većina UN-ove Opće skupštine u New Yorku koja se sastoji od 193 člana.

“Sudjelovanje Rusije u Vijeću za ljudska prava je lakrdija”, poručila je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield tokom posjete Rumuniji.

Meteorolozi objavili prognozu do 4. juna: Evo kad dolaze vreli dani i temperature iznad 30 stepeni

Meteorolozi objavili prognozu do 4. juna: Evo kad dolaze vreli dani i temperature iznad 30 stepeni

Ruski zločini

“To je pogrešno, stoga smatramo da je vrijeme da UN-ova Opća skupština izglasa njihovo izbacivanje”, dodala je.

Ukrajina je objavila da će koristiti sve “dostupne mehanizme UN-a” za prikupljanje dokaza o ruskim zločinima u zemlji. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da “za Rusiju nema mjesta u UN-ovom Vijeću za ljudska prava”.

Američka ambasadorica rekla je da želi da se glasanje održi ove sedmice.

Otkako je 24. februara započela ruska invazija na Ukrajinu, Opća skupština je sa 140 glasova usvojila dvije rezolucije koje osuđuju Rusiju. Rusija i dalje tvrdi da u Ukrajini provodi "specijalnu vojnu operaciju" demilitarizacije.

“Apeliram na tih 140 zemalja koje su hrabro ustale: prizori iz Buče i razaranja diljem Ukrajine zahtijevaju sada od nas da pretočimo svoje riječi u djela", rekla je ambasadorica Thomas-Greenfield novinarima u Rumuniji.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia iz New Yorka je, vidno iziritiran, poručio da je pokušaj isključivanja Rusije iz Vijeća “nevjerojatan” te da taj potez neće pomoći u mirovnim pregovorima.

Potez bez presedana

"Ovo je ponovno potez bez presedana, time se neće olakšati ni pomoći u procesu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine", rekao je Nebenzia na konferenciji za medije, kako prenosi Reuters.

Ponovio je da Rusija nije odgovorna za zločine u Buči, rekavši da su predstavljene snimke “namještene”. Najavio je da će Rusija iznijeti više dokaza o tome na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti koji bi se trebao održati u utorak.

Ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ruska vojska zadnjih dana popušta obruč oko Kijeva i na sjeveru kako bi svoju vojnu ofenzivu usredotočila na istok zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije