Hvalili se imunitetom krda: U Švedskoj novi rekordni broj novozaraženih

1
Hina
 Hvalili se imunitetom krda: U Švedskoj novi rekordni broj novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Stockholm

Švedska je postavila novi dnevni rekord za broj slučajeva COVID-19, treći put ove sedmice, zabilježivši 23.877 slučajeva januara, pokazali su podaci zdravstvenih agencija, dok je četvrti val zahvatio zemlju i izvršio pritisak na njezin zdravstveni sisetem.

Rastući val slučajeva COVID-19 sve je više potaknut zaraznijom varijantom omikron i doveo je do brzog porasta hospitalizacija u mnogim dijelovima zemlje, iako je broj smrtnih slučajeva ostao relativno stabilan i ne povećava se.

Švedska, koja u pandemiji nije uvela stroge mjere izolacije i zalagala se za imunitet krda, prošli mjesec je pooštrila ograničenja javnih okupljanja i pozvala sve koji mogu da rade od kuće, u nastojanju da se širenje virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Barovi i restorani smiju služiti samo sjedeće goste, dok javnost također mora sjediti na većim događajima.

Ipak, broj slučajeva nastavio je rasti, povećavajući izglede za daljnje pooštravanje mjera, kao što je nametanje masovnijeg cijepljenja.

Broj hospitalizacija također raste, kao i broj slučajeva, ali je znatno ispod rekorda u prethodnim valovima, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi je nešto iznad 100.

Nešto više od 82 posto Šveđana starijih od 12 godina dvostruko je vakcinisano, dok je oko trećine odraslih dobilo booster dozu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije