COVID / U Švedskoj ukidaju sve epidemiološke mjere - objasnili i zašto

08. 09. 2021. u 11:54:00 Index.hr

Shares: 0

Švedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere, objavili su jučer na konferenciji za novinare ministrica javnog zdravstva i socijalne skrbi Lena Hallengren i direktor Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson.

Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mjera temelji se na visokoj stopi procijepljenosti i niskoj stopi smrtnosti od COVID-a.

Do 7. septembra u Švedskoj je dvije doze cjepiva primilo 70 posto odrasle populacije, a ukupno 81.6 posto građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u posljednja dvije sedmice ima treću najnižu stopu smrtnosti od infekcije COVID-19 u Europi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka ljeta.

"Dugo smo bili prisiljeni živjeti pod ograničenjima kako bismo zaštitili živote i zdravlje građana. Zahvaljujući uspješnoj kampanji cijepljenja, daleko smo dogurali i sada je naše društvo u boljoj situaciji. Zato poduzimamo korak prema normalnoj svakodnevici, prema zajednici u kojoj neće biti nikakvih ograničenja. Procijenili smo da ograničenja imaju malen učinak na suzbijanje infekcije. Trenutačno je važno povećati stopu procijepljenosti", rekla je ministrica Hallengren, najavljujući ublažavanje mjera.

Od 29. septembra više nema nikakvih ograničenja broja sudionika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica.

Od 15. jula broj sudionika bio je ograničen na 3000 na otvorenom i 300 u zatvorenim prostorima.

Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima dosad nije moglo biti više od 50 osoba.

No, možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za radom od kuće, što znači da će mnoga poduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i pol pozvati zaposlenike da se vrate u urede.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA