Nabavio respiratore ukradene u Švedskoj i namjeravao ih preprodavati

2
Radiosarajevo.ba
Nabavio respiratore ukradene u Švedskoj i namjeravao ih preprodavati
Foto: PU Zagreb / Zaplijenjeni respiratori

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje da je nabavio 24 medicinska respiratora ukradena u Švedskoj u vrijednosti od 350.000 eura, koje je namjeravao prodavati u treće zemlje, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjh poslova.

25-godišnjaka se sumnjiči da je respiratore nabavio u razdoblju od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva iz Republike Kosovo za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je direktor.

Tokom kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske stanice na Medveščaku utvrdili su putem međunarodne suradnje da su respiratori u Švedskoj ukradeni, te da je njihova krađa prijavljena 15. februara za vrijeme transporta kroz Švedsku, piše Hina.

Osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba. Sumnja se da je ih je namjeravao preprodati u treće zemlje i tako ostvariti protupravnu imovinsku korist, iako je znao da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, zbog čega ga se tereti za kazneno djelo prikrivanja.

S obzirom na značaj ove medicinske opreme u pandemiji covida-19 respiratori su uređaji od strateškog značaja te se kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju, ističe se u saopćenju MUP-a.

Takav netipičan način kupovine, koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme, upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom.

Respiratori su osumnjičenom oduzeti, a protiv njega je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije