Huti projektilom pogodili tanker krcat naftom: 'Vojni brodovi stižu u pomoć'

2
Radiosarajevo.ba
Huti projektilom pogodili tanker krcat naftom: 'Vojni brodovi stižu u pomoć'
Foto: X.com / Tanker se zapalio

Naftni tanker gori u Crvenom moru nakon teškog raketnog napada hutista, javlja Sky News.

Vlasnik tankera Trafigura, međunarodne kompanije sa sjedištem u Londonu, poručio je u saopćenju da je u toku dopremanje opreme za gašenje požara na brod kako bi se lokalizirao plamen te da je sigurnost posade u ovom trenutku "prioritet broj 1".

"Marlin Luanda, tanker za naftne derivate, pogođen je projektilom dok je plovio Crvenim morem. U toku je prebacivanje protivpožarne opreme na brod kako bi se požar, koji je izbio na desnom boku, stavio pod kontrolu. Sigurnost posade naš je prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju. Vojni brodovi u regiji pružit će potrebnu pomoć", navodi glasnogovornik Trafigure u saopćenju.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Agencija za pomorsku trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva izvijestila je u petak o incidentu koji se dogodio 111 kilometara jugoistočno od Adena.

Odgovornost za napad preuzele su Jemenske pomorske snage.

"U znak podrške i solidarnosti s našom braćom u Pojasu Gaze, te u okviru odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju Jemenske mornaričke snage gađale su britanski naftni brod (Marlin Luanda) u Adenskom zaljevu", navodi u izjavi brigadni general Yahya Saree iz jemenskih oružanih snaga.

"Udar je bio direktan, uz pomoć odgovarajućeg broja mornaričkih projektila, a rezultirao je zapaljenjem plovila. Jemenske oružane snage ustrajne su u vojnim operacijama: blokadom izraelske plovidbe u Crvenom i Arapskom moru sve dok se ne postigne prekid vatre u Gazi te ne bude dopuštena opskrba hranom i lijekovima opkoljenog palestinskog naroda u Pojasu Gaze, navodi.

Podaci o brodu sugeriraju da teretnjak plovi pod zastavom Maršalovih otoka.

Američka vlada je prošle sedmice vratila hutiste na spisak terorističkih grupa u sklopu napora Washingtona da zaustavi napade na brodove u Crvenom moru. Hutisti poručuju da brodove napadaju kako bi se solidarizirali s Palestincama dok Izrael bombardira Pojas Gaze.

Američki i britanski vojni avioni, brodovi i podmornice su izvršili niz zračnih napada diljem Jemena radi odmazde za napade hutista zbog kojih su brodovi prisiljeni okrenuti se od Crvenog mora, najbrže pomorske rute iz Azije do Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije