Horor u Gazi: Izrael gađao novinare Al Jazeere - ubijen Samer Abudaqa, ranjen Wael Dahdouh

8
Radiosarajevo.ba
Horor u Gazi: Izrael gađao novinare Al Jazeere - ubijen Samer Abudaqa, ranjen Wael Dahdouh
Foto: Al Jazeera / Samer Abudaqa i Wael Dahdouh

Novinari Al Jazeere Wael Dahdouh i Samer Abudaqa ranjeni su u petak u izraelskom raketnom napadu (navodno, napad dronom, op.pr.) na školu u Khan Younisu u južnom dijelu Gaze. Dahdouh je preživio. Abudaqa, nažalost, nije, jer ljekarska pomoć do njega nije stigla na vrijeme.

Dahdouh, čija su supruga, sin, kći i unuk ubijeni u zračnom napadu u oktobru, ranjen je u nadlakticu i hitno je prebačen u bolnicu Nasser.

Abudaqa je također bio teško ranjen, ali ljekarski timovi nisu mogli doći do njega od objave, navodi Al Jazeera. Njegovi kolege s njim bili su "potpuno prestravljeni i uplašeni da će izgubiti život". Nažalost, na kraju se to i desilo. Oko 18.30 sati po lokalnom vremenu poslana su kola hitne pomoći nakon što su dobila odobrenje izraelskih snaga, ali su se morali vratiti jer su ruševine blokirale cestu, izvijestila je novinska kuća. Dogovaralo se da od 19.30 buldožer očisti stazu. Nisu stigli na vrijeme...

Direktor SIPA-e se sastao sa srbijanskim ministrom MUP-a u Beogradu

Direktor SIPA-e se sastao sa srbijanskim ministrom MUP-a u Beogradu

U oktobru, Dahdouh je tokom javljanja uživo primio vijest da je njegova uža obitelj ubijena kada je kuća u kojoj su se sklonili pogođena zračnim napadom. Vratio se na posao samo nekoliko dana kasnije.

Abudaqa se pridružio Al Jazeeri u junu 2004., radeći kao snimatelj i montažer. Abudaqa, rođen 1978. godine, bio je otac tri dječaka i jedne djevojčice. Bio je stanovnik grada Abasan al-Kabira u blizini Khan Younisa.

Incident od petka naglasio je smrtonosni danak rata za novinare u Gazi, koji nastoje preživjeti iste opasnosti i neimaštine o kojima izvještavaju. Otkako je Hamas napao Izrael 10. 7, usmrtivši 1.200 ljudi i uzevši više od 200 za taoce, izraelska kampanja zračnih napada i kopnena ofenziva u Gazi ubila je više od 18.000 ljudi, priopćilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Najmanje 63 novinara i medijskih djelatnika također je ubijeno. Sumorna evidencija uključuje najsmrtonosniji mjesec za novinare otkako je organizacija počela prikupljati podatke 1992. godine.

Međunarodna federacija novinara istakla je da je "duboko šokirana" kada je čula za nova stradanja novinara: "Osuđujemo napad i ponavljamo naš zahtjev da se životi novinara moraju zaštititi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije